OPEC is gelukkig met "perfecte" olieprijs

De Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) vergadert morgen (dinsdag) in het Angolese Luanda. De OPEC wil 28 miljoen vaten (van 159 liter) per dag blijven aanbieden om de stabiliteit van de markt in 2010 te garanderen.
“De voorraden worden kleiner, de prijs is perfect en de investeerders, consumenten en producenten zijn allemaal zeer tevreden”, zegt Ali al-Naimi, olieminister van Saoedi-Arabië, de grootste olie-uitvoerder ter wereld.
Vorige week noteerde de ruwe olie van de twaalf OPEC-landen gemiddeld 71,25 dollar per vat. De West Texas Intermediate (WTI) en de Brent (Noordzee), twee referentiesoorten, haalden respectievelijk 71,08 en 72,70 dollar.
In juli 2008 verkochten de OPEC-landen hun ruwe olie nog voor 130 dollar per vat. Door de financieel-economische crisis zakte de prijs een jaar geleden naar 38 dollar. De OPEC beperkte het aanbod van de elf leden die productiequota aanvaarden, tot 4,2 miljoen vaten per dag. Irak zit niet in dat systeem en haalt 2 tot 2,4 miljoen vaten per dag boven. Daardoor lag de grens van de hele groep op bijna 24,9 miljoen vaten per dag.

Speculatie


Onafhankelijke studies zeggen dat verscheidene leden meer produceren en dat de OPEC zijn aanbod slechts met drie miljoen vaten per dag heeft teruggeschroefd in vergelijking met midden 2008. Toch ging de prijs weer omhoog.
De verdubbeling van de prijzen ten opzichte van twaalf maanden geleden heeft meer met financiële speculatie dan met de marktwerking te maken, zegt de Venezolaanse economie-expert Luis Oliveros. “Door de nog altijd zwakke dollar zoekt men zijn toevlucht tot de grondstoffen.” Een studie van de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan voorspelt dat die tendens zal aanhouden in 2010.
De Venezolaanse minister van Energie Rafael Ramírez stelt dat “de inspanning van de OPEC om haar productie te verminderen een dramatische val van de prijzen voor ruwe olie heeft vermeden en de markt heeft gestabiliseerd rond 70 dollar per vat.”

Grote reserves


Volgens Ramírez zal de OPEC in Luanda “een gedetailleerde analyse maken van de economische perspectieven voor 2010, rekening houdend met de grote oliereserves” in de industrielanden.
Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) bedragen de oliereserves in de industrielanden 2,73 miljard vaten, ruim 2,5 procent meer dan twaalf maanden geleden en voldoende voor een verbruik van twee maanden. Daar kan men nog de 165 miljoen vaten “reserves op zee” aan toevoegen, de olie aan boord van schepen die op weg zijn naar raffinaderijen.
De OPEC-leden stellen geen veranderingen in het vooruitzicht. “Ik denk dat we onze quota en onze doelstellingen zullen aanhouden”, zegt de Angolese olieminister en OPEC-voorzitter José María Botelho de Vasconcelos.

Stijgende vraag


De huidige prijzen zitten voldoende hoog boven 50 dollar, de drempel die men moet halen om nieuwe investeringen in de industrie mogelijk te maken, zegt de Venezolaanse expert Elie Habalián.
Maar een andere overweging is dat de OPEC-leden hun gezamenlijke exportinkomsten dit jaar zagen terugvallen van 800 miljard naar 575 miljard dollar.
De OPEC-vooruitzichten hangen nauw samen met de omvang en snelheid van het herstel van de wereldeconomie. De OPEC schat dat de wereldwijde vraag naar petroleum volgend jaar met 800.000 vaten per dag, ongeveer 1 procent, zal stijgen. Het Internationaal Energieagentschap voorziet dat de vraag met 1,5 procent stijgt.
De twaalf OPEC-landen zijn Angola, Saoedi-Arabië, Algerije, Ecuador, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Libië, Nigeria, Qatar, Venezuela. Irak en Iran.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.