Oorlogsveteranen of profiteurs?

In Kroatië is een enorm schandaal uitgebarsten nu blijkt dat bijna een op acht inwoners geregistreerd staat als oorlogsveteraan en levenslang toelage ontvangt van de overheid.
Sinds begin deze maand is de lijst met de zogenaamde veteranen beschikbaar op het internet. Ze bevat 501.666 namen van mensen die als oorlogsveteraan geregistreerd zijn, in een land van amper 4,5 miljoen mensen. Het is onduidelijk wie achter het lekken van de lijst zit, maar de dader heeft het naar eigen zeggen gedaan om “de echte veteranen van de valse te onderscheiden.”
De veteranen kosten de staat een klein miljard euro per jaar aan levenslange pensioenen, gratis openbaar vervoer en belastingsvoordelen. Ze hebben ook recht op gratis aandelen in geprivatiseerde bedrijven en krijgen voorrang bij het kopen van een huis of studiebeurs voor de kinderen.
“Het is onmogelijk dat zoveel mensen gevochten hebben in de oorlog”, zegt de Kroatische oorlogsveteraan Tomislav Vrcelj (58). “Napoleon trok met een half miljoen soldaten naar Rusland, een van de grootste legers in de geschiedenis. Als we met zovelen waren, hadden we kunnen optrekken tot Nis.” De Servische stad Nis ligt meer dan 700 kilometer ten zuidoosten van de Kroatische hoofdstad.
De Kroatische overheid was niet te spreken over de publicatie van de lijst. President Ivo Josipovic zei in een verklaring dat er geen controverse meer gewenst is over wie deelnam aan de oorlog, en dat de lijst “weliswaar publiek mocht worden, maar niet op zo’n illegale manier.”
De grootste vereniging van veteranen sprak prompt van een “heksenjacht” en vindt de lijst geen goede manier om de echte van de valse veteranen te onderscheiden.
Sinds de publicatie zijn al gevallen van omkoping aan het licht gekomen, waarbij mensen via duizenden dollars smeergeld hun naam op de lijst lieten zetten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.