Oegandese bossen in gevaar

Op 21 maart vierde heel de wereld Wereldbosdag, maar in Oeganda was er weinig reden om te feesten. Per jaar verdwijnt in het Afrikaanse land twee procent bos. Elke maand wordt er zesduizend hectaren bos gekapt. Als dat zo blijft voortgaan, zal Oeganda binnen vijftig jaar geen bossen meer hebben, meldt de Oegandese krant New Vision.
Nergens in de wereld is het percentage bosverlies per jaar zo hoog als in Oeganda. Ter vergelijking: in heel Afrika verdwijnt er jaarlijks 0,6 procent bos en op wereldvlak 0,18 procent.
De oorzaken van de ontbossing liggen bij de armoede en de hoge bevolkingsdruk in het land. Een Oegandese vrouw heeft gemiddeld 7,1 kinderen. Enkel Niger scoort hoger met 7,9 kinderen per vrouw.
Om in hun voedselvoorziening en huisvesting te voorzien, doen de Oegandezen grotendeels een beroep op de bomen in hun streek. 97 procent van de bevolking gebruikt houtskool en brandhout om te koken. Daarnaast neemt illegale houthandel toe in bepaalde streken.
Volgens de National Forestry Authority (NFA) in Oeganda gaan ook steeds meer Oegandezen in beschermde bosreservaten wonen. Ze bouwen er huizen en doen aan landbouw. Hun aantal is tussen 2005 en 2006 van 180.000 naar 220.000 gestegen. Dit heeft verschillende ecologische, economische en sociale gevolgen, zegt het NFA, en het zal leiden tot ernstige milieuproblemen, waarvan de ontbossing het belangrijkste is.
De voornaamste gevolgen van de ontbossing zijn klimaatverandering en droogte. Bomen absorberen koolstofdioxide en verhinderen zo dat de aarde opwarmt. Door de opwarming van de aarde zullen langdurige droogtes toenemen en dat zal de landbouwmogelijkheden verminderen en het leven van de Oegandezen bemoeilijken. Bovendien kan ontbossing en klimaatverandering de dreiging van ziektes verhogen, zegt het United Nations Environment Programme (UNEP). Zo is in Kabale, in het zuiden van Oeganda, nu malaria ontdekt, terwijl het stadje nooit eerder getroffen werd door de ziekte. 

Suikerrietplantages


De Oegandese regering lijkt zich niet druk te maken om de verdwijning van de bossen. Volgens het Oeganda Media Centrum heeft eerste minister Apolo Nsibambi een plan goedgekeurd om duizenden hectaren bos te vervangen door suikerrietplantages.
Die beslissing zet kwaad bloed bij enkele parlementsleden en burgers. Zij zijn ervan overtuigd dat de negatieve gevolgen van de ontbossing voor het milieu de economische voordelen van de suikerrietplantage ver overstijgen.
Vorig jaar vroeg president Yoweri Museveni ook al een studie aan om de mogelijkheid te onderzoeken om bijna een derde van het Mabirabos, dat sinds 1932 een natuurreservaat is, te ontbossen ten voordele van suikerrietplantages.
Als symbolisch gebaar en om de Oegandese bevolking een positief signaal te geven, zal de Nuwamanya Tree Foundation (NTF) op de Wereldmilieudag op 5 juni 3,750 pijnbomen planten in Oeganda en 25 gratis pijnboomzaadjes geven aan 150 Oegandese families. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.