Noordse landen kunnen CO2-neutraal zijn tegen 2050

Scandinavische landen en IJsland kunnen al tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Dat blijkt uit het eerste regionale rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Daarvoor moeten de landen wel ingrijpende veranderingen doorvoeren. Ze moeten hun capaciteit aan windenergie vertienvoudigen, alle gebruik van steenkool stoppen en een aanzienlijk deel van hun transport op elektriciteit laten verlopen.

Het Internationaal Energieagentschap staat bekend om de gerenommeerde jaarlijkse Energy Technology Perspectives. De studie over de Noordse landen is het eerste rapport in de reeks waarbij aanbevelingen gedaan worden voor een specifieke regio om de wereldwijde klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden.

Windenergie

De landen – Noorwegen, Denemarken, Finland, IJsland en Zweden – hebben als regio unieke kansen en uitdagingen, en kunnen als eerste regio ter wereld klimaatneutraal worden. Op korte termijn kan er veel vooruitgang geboekt worden op het vlak van energie-efficiëntie. Op langere termijn moeten de landen hun volledige productie van elektriciteit loskoppelen van fossiele brandstoffen, en minstens een kwart uit windenergie halen.

De moeilijkste ingrepen ziet de IEA op het vlak van transport. De landen zijn immers vaak dunbevolkt en tegelijk is er een intensieve handel. Toch moet de uitstoot van transport er met maar liefst 90 procent dalen ten opzichte van de huidige niveaus.

Negen op de tien nieuwe voertuigen in 2050 moeten daarom elektrisch of hybride zijn. Vrachttransport moet vooral via het spoor of vrachtwagens op basis van biobrandstoffen verlopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.