Moord en doodsbedreigingen rond bouw Braziliaanse gasleiding

Braziliaanse milieuverenigingen en mensenrechtenactivisten eisen opheldering over de moord op Paulo Santos Souza, een visser en vakbondsleider die onregelmatigheden aan de kaak stelde bij de bouw van een gasleiding van staatsoliebedrijf Petrobras.
Eén van de organisaties achter de oproep is de Associação dos Homens do Mar (AHOMAR), de vissersvakbond waarvan Santos Souza de penningmeester was. De organisaties willen vandaag (woensdag) in Rio de Janeiro betogen voor het hoofdkwartier van het staatsoliebedrijf Petrobras.
Ze eisen dat de werken gestopt worden aan de gaspijpleiding na rapporten over onregelmatigheden bij de toekenning van de milieuvergunning. De pijpleiding zou schade toebrengen aan belangrijke mangrovemoerassen in de baai van Guanabara. Volgens het hoofd van AHOMAR, Alexandre Anderson, hebben de werkzaamheden al ernstige schade toegebracht aan het visbestand, dat sinds maart met 70 procent geslonken is.
Vrees voor meer moorden
Zowel Petrobras als het GLP Submarino consortium dat de werken uitvoert, distantiëren zich nadrukkelijk van de moord op Santos Sauza. Maar Ronaldo Moreno van de Vakbond van Arbeiders uit de Olie-industrie zegt dat de vakbonden Petrobras herhaaldelijk gewaarschuwd hadden voor nakend geweld en gevraagd hadden om dringende maatregelen. “Vorige week nog uitten we onze bezorgdheid bij het hoofd van Petrobras over de bedreigingen die de gewapende mannen op de bouwwerf uitten”, zegt Moreno. “We zeiden dat er levens in gevaar waren, en enkele uren later werd onze medestander gedood.”
Ook Anderson zegt dat de vissers niet willen speculeren, maar dat ze erg bezorgd zijn omdat ze al bedreigd worden sinds ze met hun protesten tegen de milieuschade begonnen zijn. “We zijn al de hele tijd bedreigd omdat we druk uitoefenen en voor onze rechten opkomen”, zegt hij. Hij is met zijn gezin ondergedoken om verdere vergelding te voorkomen.
Ook Moreno heeft schrik. “Er is veel ongerustheid en we vrezen dat er nog meer moorden zullen volgen”, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.