"Ik ga onder geen beding naar Afghanistan"

“Het is een kwestie van waar ik mee kan leven en waarmee niet”, zegt Victor Agosto, de Amerikaanse soldaat die weigert naar Afghanistan te vertrekken. “Ik ben niet bereid om deel te nemen aan deze bezetting, omdat ik weet dat ze volledig verkeerd is.”
Agosto heeft er dertien maanden dienst opzitten in Irak, grotendeels in 2007. “Ik heb er geen traumatische ervaringen opgedaan en moest zelfs nooit mijn wapen gebruiken”, zegt hij. “Ik werkte vooral met informatica en moest de netwerken onderhouden. Maar het was in Irak dat ik begon na te denken. Door te lezen en door mijn ogen te gebruiken begon ik me erg schuldig te voelen.”
“Ik weet dat mijn werk daar bijdroeg aan dood en menselijk lijden”, zegt hij. “Het is moeilijk in de schatten wat mijn aandeel daar precies in is, maar ik weet dat ik ertoe bijgedragen heb.”
Na bijna vier jaar dienst in het leger zou Agosto op 3 augustus afzwaaien. Door zijn uitstekende staat van dienst kon dat zelfs al eind juni. Toch besliste het leger om hem nog naar Afghanistan te sturen. Die beslissing kadert in “stop-loss” beleid van het leger om  militairen langer te doen werken dan hun contract bepaalt. Sinds 11 september 2001 zijn op die manier al 140.000 soldaten langer in dienst gehouden.

Direct bevel


Agosto weigerde het bevel op te volgen om zich klaar te maken voor dienst in Afghanistan en raakte daarop verwikkeld in een schriftelijke strijd met zijn oversten die hij publiceert op zijn Facebook-pagina. “Er is geen sprake van dat ik naar Afghanistan vertrek”, schreef hij als antwoord op het bevel. “De bezetting is immoreel en onrechtvaardig. Het maakt de Amerikaanse bevolking niet veiliger. Het heeft het omgekeerde effect.” In een ander antwoord zegt hij dat hij “geen bevelen zal opvolgen” die in zijn ogen “immoreel of illegaal zijn.”
Het Amerikaanse leger wijst hem er in verschillende boodschappen op dat de oproep om naar Afghanistan te vertrekken “een direct bevel is” van zijn Commandant, Kapitein Michael J. Pederson.
Door tegen een direct bevel in te gaan, zal Agosto vrijwel zeker voor de krijgsraad moeten verschijnen en een gevangenisstraf krijgen. “Ik ben daartoe bereid”, zegt hij. “Ik ben tot de conclusie gekomen dat de oorlogen niet gestopt zullen worden door mensen aan de top. De enige manier om ze te doen bewegen is door als militair te weigeren hun oorlogen te vechten. Zonder soldaten geen oorlogen, en ik hoop dat andere soldaten mijn voorbeeld volgen.”

Groeiend aantal dienstweigeraars


Agosto is niet de enige militair die dienst weigert in Afghanistan. De Californische organisatie “Courage to Resist” (CTR) helpt soldaten die dienst in Afghanistan of Irak weigeren. “We hebben momenteel meer dan vijftig soldaten als Victor Agosto”, zegt Adam Szyper-Seibert van CTR. “We krijgen nu ook vijf tot zes telefoontjes per week over de Indivual Ready Reserve (IRR)”.
Die IRR is samengesteld uit militairen die volgens hun contract nog tijd schuldig waren aan het leger maar al teruggekeerd zijn naar het burgerleven. Ze kunnen opgeroepen worden “in noodsitutaties”. Het Amerikaanse leger is momenteel met de grootste oproeping van de IRR bezig sinds 2004. Volgens Szyper-Seibert is het aantal telefoontjes daardoor drastisch gestegen in de laatste maanden. “Sinds mei 2008 is het aantal militairen dat ons contacteert verdubbeld”, zegt hij.
Eén van de militairen is sergeant Travis Bishop, die veertien maanden dienst deed in Bagdad en nu dienst weigert in Afghanistan. “Ik hou van mijn land, maar ik ben ervan overtuigd dat deze oorlog onrechtvaardig en ongrondwettelijk is een een misbruik van de macht en invloed van onze natie inhoudt”, zegt hij op zijn blog. “Ik zal de komende dagen contact opnemen met mijn advocaat en actie ondernemen. Waarschijnlijk zal ik daardoor ontslagen worden uit het leger en mogelijk een gevangenisstraf moeten uitzitten.”
Bishop is naar eigen zeggen bereid daarmee te leven. “Mijn vader zei: ‘doe enkel waar je mee kunt leven, want elke morgen kijk je jezelf in e ogen bij het scheren. Over tien jaar zul je nog steeds datzelfde gezicht moeten scheren’”, schrijft Bishop. “Als ik nu vertrek naar Afghanistan, denk ik niet dat ik ooit nog in een spiegel kan kijken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.