Mondiaal jaaroverzicht 2009

Het staakt-het-vuren in de Gazastrook, de verkiezing van Jacob Zuma tot president van Zuid-Afrika, de staatsgreep in Honduras, de rellen in Iran, het bloedig offensief in Oost-Congo en Pakistan en de desastreuze klimaattop van Kopenhagen: dat was 2009.

Januari


Na 22 dagen oorlog in de Gazastrook komt het tot een staakt-het-vuren. Volgens het Palestijnse persagentschap Ma’an werden meer dan 1.200 Palestijnen gedood en vielen meer dan 5.000 gewonden. In de aanval kwamen tien Israëlische soldaten om het leven en drie burgers.
Terugblik januari >>

Februari


De Venezolaanse president Hugo Chávez kan voor altijd aan de macht blijven als hij de verkiezingen blijft winnen. Hij heeft het referendum gewonnen dat de onbeperkte herverkiezing van politieke mandatarissen mogelijk maakt. Met 94 procent van de stemmen geteld had meer dan 54 procent van de Venezolanen die deelnamen, ja gestemd. In buurland Bolivia keurden eind januari 60 procent van de opgekomen Bolivianen een nieuwe grondwet goed.
Terugblik februari >>

Maart


Oppositieleider Andry Rajoelina is aan de macht gekomen in Madagaskar. Daarmee komt een eind aan de maandenlange politieke patstelling in het land. Binnen de 24 maanden belooft Rajoelina verkiezingen te organiseren.
Terugblik maart >>

April


Jacob Zuma van het ANC wordt de nieuwe president van Zuid-Afrika. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Jacob Zuma blijft steken op 65,9% van de stemmen en behaalt dus geen twee derde meerderheid. Bij de vorige verkiezingen in 2004 haalde het ANC nog bijna 70 procent van de stemmen. de Democratische Alliantie van Helen Zille heeft 16,66% van de stemmen. COPE, het Congress of the People dat zich afsplitste van het ANC, behaalt 7,42%.
Terugblik april >>

Mei


In de Pakistaanse Swatvallei slaan duizenden burgers op de vlucht voor het geweld. Het Pakistaanse leger wil er de taliban bestrijden, nadat die verschillende overheidstroepen aanvielen. Pakistaanse gevechtshelikopters en gevechtsvliegtuigen bestookten donderdag verdachte doelwitten in de Swatvallei.
Terugblik mei >>

Juni


Nadat de Iraanse zittende president Mahmoud Ahmadinejad de overwinning heeft opgeëist, breken gewelddadige protesten uit in Iran. De betogingen en rellen, en de repressieve aanpak ervan, blijven dagenlang het nieuws domineren. Neda, een jonge vrouw die op 20 juni in de Iraanse hoofdstad Teheran werd doodgeschoten door paramilitaire troepen, groeit uit tot een symbool van de gewelddadige onderdrukking in Iran.
Terugblik juni >>

Juli


China, India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika hebben een dag voor hun samenkomst met de G8 duidelijk gemaakt dat ze voortaan volwaardig willen meetellen bij het internationaal topoverleg. De conclusies van het Forum van de Grootste Economieën voorspellen weinig goeds voor de internationale klimaattop in Kopenhagen.
Terugblik juli >>

Augustus


In de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa betogen tienduizend aanhangers van de afgezette president Manuel Zelaya. De oppositie organiseerde ook twee protestmarsen. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) stuurt een delegatie naar Honduras.
Terugblik augustus >>

September


De Braziliaanse president Lula haalt tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties scherp uit naar de instellingen en landen die de economische crisis veroorzaakten met hun neoliberale beleid, terwijl de Amerikaanse president Obama opnieuw het leiderschap opeist van een wereld die samenwerkt aan vrede en veiligheid.
Terugblik september >>

Oktober


Het Nobelprijscomité in Oslo heeft de Amerikaanse president Barack Obama de Nobelprijs voor de Vrede gegeven.
Terugblik oktober >>

November


De Belgische premier Herman Van Rompuy wordt aangeduid als voorzitter van de Europese Raad. Karel De Gucht krijgt eind november in de Europese Commissie Barrosso II een van de belangrijkste portefeuilles: Internationale Handel.
Terugblik november >>

December


COP 15, de historische klimaattop, is een gemiste kans geworden. Omdat zoveel politiek gewicht de Deense hoofdstad niet kon verlaten zonder een besluit, is er een politiek akkoord gekomen, maar een dat ver beneden de verwachtingen blijft.
Terugblik december >>

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.