November 2009: Van Rompuy Europees voorzitter

De Belgische premier Herman Van Rompuy wordt aangeduid als voorzitter van de Europese Raad. Karel De Gucht krijgt eind november in de Europese Commissie Barrosso II een van de belangrijkste portefeuilles.
  • Stefaan Anrys Karel De Gucht krijgt de portefeuille Internationale Handel Stefaan Anrys

Nieuwsterugblik


17 november: Bloedige raids in Zuid-Soedan


Bij etnisch geweld in Zuid-Soedan zijn minstens 47 mensen omgekomen. Het geweld brak uit na een poging om de veestapel van twee dorpen te stelen, het zesde dergelijke incident al in de laatste weken.

19 november: Van Rompuy voorzitter Europese Raad


De Belgische premier Herman Van Rompuy wordt aangeduid als voorzitter van de Europese Raad. Karel De Gucht krijgt eind november in de Europese Commissie Barrosso II een van de belangrijkste portefeuilles: Internationale Handel.

20 november: Spanningen stijgen tussen Colombia en Venezuela


Colombia beschuldigt buurland Venezuela ervan twee voetgangersbruggen opgeblazen te hebben aan de grens tussen beide landen. Daarmee loopt de spanning tussen de buurlanden verder op en neemt de vrees voor de escalatie van het conflict toe.

23 november: Geweld in de Filipijnen


Bij verkiezingsgeweld op het zuidelijke Filipijnse eiland Mindanao vielen maandag 57 doden. Wellicht gaat het om een afrekening tussen twee politieke clans die gewoon zijn om mafiamethodes te gebruiken. De regering van president Arroyo gaat niet vrijuit.

29 november: Lobo nieuwe president Honduras


Porfirio Lobo van de rechtse Nationale Partij heeft de presidentsverkiezingen in Honduras gewonnen. Lobo maakt deel uit van de partij die de aanzet gaf tot staatsgreep samen met de centrumrechtse Liberale Partij van Micheletti en Zelaya zelf. Lobo zal interimpresident Roberto Micheletti opvolgen.

29 november: Minaretten afgekeurd in Zwitserland


De Zwitsers hebben in een referendum een verbod op de bouw van minaretten goedgekeurd. Er leven maar 350.000 moslims in Zwitserland, maar de rechtse voorstanders van een verbod waarschuwen voor een toekomstige machtsovername.

Cultuur: Grootouders maken schoolkinderen warm voor literatuur


Meer dan tweehonderdduizend Argentijnse schoolkinderen komen op een wel heel bijzondere wijze in contact met literatuur. Grootvaders en grootmoeders komen in hun klas verhalen vertellen.

Citaat


‘Als er even weinig bericht werd over voetbal als over de EU, zou niemand iets van die sport begrijpen.’
Annemie Neyts in MO*65

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.