Minstens 400 doden bij verkiezingsgeweld Nigeria

Bij verkiezingsgeweld in Nigeria zijn het afgelopen weekend minstens 400 mensen omgekomen. Na drie dagen van geweld tussen moslims en christenen is de situatie nu weer onder controle. Gevluchte inwoners kunnen weer naar huis en het aantal doden kan worden geteld.
Jos, de hoofdstad van de centraal gelegen deelstaat Plateau, was de voorbije dagen het toneel van geweld tussen de aanhangers van de twee grootste politieke partijen, ANNP en PDP. De onlusten braken uit na de gemeenteraadsverkiezingen van donderdag.

Fraude


De verkiezingsmedewerkers verzuimden de uitslagen van de plaatselijke verkiezingen te publiceren. Dat bracht een algemeen wantrouwen op gang dat er was geknoeid met de stembusresultaten. De rellen die hierop uitbraken, escaleerden helemaal toen ook het gerucht de ronde deed dat de overwegend islamitische ANNP de verkiezingen in Plateau had verloren. De politieke woede sloeg om in etnisch-religieus geweld, waarbij islamitische Hausa’s en christelijke Beroms slaags raakten.
Gewapende mannen van beide groepen trokken de straat op. Huizen, moskeeën en kerken gingen in vlammen op. Volgens het Rode Kruis zijn er duizenden mensen op de vlucht geslagen. Zij vonden onderdak in legerkazernes, politiebureau’s en andere openbare gebouwen.

Gesust


Het geweld tussen de twee groepen hield aan tot het leger zondag de rellen de kop indrukte, lieten de veiligheidsdiensten van de deelstaat Plateau weten. Ordetroepen hebben de situatie nu onder controle en er zijn meer dan 500 relschoppers opgepakt. De eerste 238 lichamen zijn inmiddels begraven in een massagraf.

De stembusgang was de eerste in Jos sinds ruim tien jaar. De stad ligt in het midden van Nigeria, op de scheidslijn van het christelijke zuiden en het islamitische noorden. kent een geschiedenis van sektarisch geweld, waardoor er van verkiezingen lange tijd geen sprake kon zijn. In 2001 kwamen er meer dan duizend mensen om door gevechten tussen moslims en christenen, in 2004 vielen er 700 doden.

Cijfers


Over het aantal doden vandaag lopen de cijfers uiteen. Volgens officiële cijfers werden er 200 doden geteld. Een islamitische welzijnsorganisatie in de stad Jos zei dat er alleen al op zaterdag meer dan 300 doden naar de centrale moskee zijn gebracht. Nog eens 183 lichamen zouden naast de moskee liggen. De christenen van hun kant waren nog aan het tellen, en konden nog geen uitsluitsel geven over het aantal slachtoffers van de rellen tussen beide bevolkingsgroepen. Het Nigeriaanse Rode Kruis verwacht dat het dodental ver boven de 400 zal oplopen.

 Religieus geweld?


De BBC sprak in haar berichtgeving over ‘religieus geweld tussen moslims en christenen’. Hoewel veel westerse media deze berichtgeving overnamen, twijfelen sommige Nigerianen of de onlusten omschreven mogen worden als ‘religieus geweld’. Op verschillende blogs zijn andere geluiden te horen.
Blogger Naija Pundit is er zeker van dat de rellen in Nigeria geen religieuze wortels hebben en haalt flink uit naar de BBC. “PDP en ANNP zijn seculiere partijen die niks te maken hebben met religieuze fundamentalisten. De onrust was het gevolg van ‘gestolen verkiezingen’. De BBC verdraait dat tot een verhaal waarin het gaat over rellen tussen moslims en christenen. Een verhaal dat in het westen meer aandacht trekt.”
“De BBC had op zijn eigen website kunnen lezen dat de huidige president en leider van de PDP, moslim is. De voorzitter van de ANNP, Edwin Ume-ezoeke, is daarentegen christen. Als je de BBC moet geloven, betekent dat dat een moslim een christelijke partij leidt en dat haar aanhang op een of andere manier besloot de gelovigen van de andere partij aan te vallen.”
Adeola Aderoumnu meent in haar blog dat politici in de afgelopen jaren politiek en religie te veel vermengd hebben: “In Jos hebben honderden mensen hun leven verloren door een verkiezing die in een religieuze context werd  getrokken. De daders van deze misdaden zullen nooit worden gevonden of berecht . In Nigeria worden dit soort moordpartijen meestal gesteund door foute politici. Daders worden beschermd en zullen het in de toekomst gewoon weer doen. Daarom zijn er in Nigeria steeds opnieuw religieuze rellen, of politieke rellen die geassocieerd worden met religie.”
Volgens Osize Omoluabi worden, net als bij ieder ander conflict in Nigeria ‘de betrokken partijen het niet eens over de oorwaak van het conflict’. “Sommigen menen dat er een stel misdadigers gebruikt wordt om politieke doelen te bereiken. Anderen noemen het religieus/etnisch geweld. Ik hou het op wat een wijze oude man mij tien jaar geleden vertelde. Hij zei: “Al het geweld in Nigeria draait uiteindelijk om geld.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.