Millennium+5 top vergeet schoon water

Elke dag sterven 4.500 kinderen aan diarree. Toch wijdt de ontwerpverklaring van de Millennium+5 top maar enkele vage zinnetjes aan schoon water. Politici en experts op de Wereldwaterweek in Stockholm roepen de VN op om concrete maatregelen, namen en data in te schrijven in de ontwerpverklaring voor de top.

Eén op twee mensen ter wereld is ziek door vuil water, één op vijf kan helemaal niet aan schoon water komen en twee op vijf heeft geen sanitair. Het Internationaal Waterinstituut uit Stockholm (SIWI) zette de statistieken nog even op een rijtje.

Experts vragen zich af hoe het mogelijk is dat het wereldwijd actieplan voor de bestrijding van armoede dat op 16 september wordt goedgekeurd op de VN-top over de milleniumdoelstellingen de kwestie vrijwel over het hoofd ziet. Op die Millennium+5 Top maken de lidstaten van de VN de tussenstand op van de realisaties die ze vijf jaar geleden beloofden voor 2015.

In de 38 pagina’s tellende ontwerpverklaring wordt water maar in één enkel itempje genoemd, en wat daar staat is een herkauwing van wat we al weten, zei SIWI-directeur Anders Berntell tijdens zijn toespraak op het internationale symposium over water dat deze week plaatsvindt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De halvering van het aantal mensen zonder veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen tegen 2015 is één van de acht millenniumdoelstellingen waartoe de landen zich in 2000 engageerden. Maar het VN-slotverklaring zegt in de huidige versie alleen dat ontwikkelingslanden steun moeten krijgen om dat te bereiken. De passage roept ook op de plannen voor nationaal beheer van waterbronnen te versnellen en een actieplan te lanceren met financiële en technische steun.

Wat we nodig hebben zijn concrete maatregelen die spellen wat moet gebeuren, door wie en tegen wanneer, zegt Berntell. Water moet opgenomen worden in onderhandelingen over onderwerpen als handel en landbouw.

Hij werd bijgetreden door de Zweedse minister van Milieu, Lena Sommestad. Ook zij is niet gelukkig met het ontwerpdocument en belooft dat de Zweedse VN-delegatie er hard op zal aandringen dat de definitieve versie water hoger op het prioriteitenlijstje zet.

De 1.400 deelnemers aan de Wereldwaterweek stellen hun hoop op de toekomstige voorzitter van de 191-koppige Algemene Vergadering van de VN. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de Zweed Jan Eliasson half september verkozen. Eliasson kent als voormalig ondersecretaris voor humanitaire zaken van de VN de materie door en door. (ADR/MM)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.