Mexico-stad maakt schoon schip in politiediensten

De burgemeester van Mexico-stad kondigt drastische hervormingen aan in de politiediensten, nadat bij een razzia in de discotheek twaalf doden zijn gevallen.
Op 20 juni deed de politie een inval in de News Divine dancing in een dichtbevolkte wijk van de hoofdstad. De politie had de uitgangen afgesloten om te vermijden dat mensen zouden ontsnappen, maar er ontstond paniek en twaalf mensen werden vertrappeld of kwamen om door verstikking. Tijdens de politie-actie werden bovendien verschillende tieners gearresteerd, geslagen, verplicht om zich uit te kleden en gefotografeerd als criminelen. Na het incident probeerde de politie zich in te dekken door bewijsmateriaal te doen verdwijnen.
De linkse burgemeester van Mexico-stad, Marcelo Ebrard, kwam door de tragedie onder druk te staan. Hij beval een gerechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken voor het drama en aanvaardde het ontslag van het hoofd van de politie, Joel Ortega. Maar hij is zich ervan bewust dat ontslagen en een onderzoek niet voldoende zullen zijn om het ongenoegen in te dammen en kondigde daarom “een ander soort politiemacht” aan.

Zieke politiedienst 


Enkele uren voor de aankondiging van de burgemeester had de Mensenrechtencommissie van Mexico-stad een rapport gepubliceerd over het incident. Daarin kwam ze tot de conclusie dat de politie en de openbare aanklager verantwoordelijk zijn voor de tragedie. De operatie was slecht gepland en nog slechter uitgevoerd, en er was sprake van machtsmisbruik, aldus de Commissie.
Het hoofd van de Commissie, Emilio Álvarez, zei dat de de feiten wezen op ernstige gebreken bij de veiligheidsdiensten, die “de mensenrechten niet centraal plaatsen bij hun acties”. De gebeurtenissen zijn een symptoom voor de “steeds slechtere toestand van de instellingen”. De onderzoekers van de Commissie en families van de slachtoffers maakten ook melding van bedreigingen omdat ze aandrongen op de waarheid.
De tragedie in de disco heeft het imago van de politie in Mexico-stad naar een nieuw dieptepunt gebracht. In opiniepeilingen scoorden de politiediensten al het slechtst van alle openbare diensten. Politieambtenaren stralen geen vertrouwen uit maar boezemen vooral angst in, zeggen de respondenten.
In de hoofdstad, een gebied dat bijna vijftienhonderd vierkante kilometer groot is, zijn meer dan 75.000 agenten actief. Een derde onder hen heeft geen secundair diploma, en een even groot aantal leidt aan zwaar overgewicht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.