Mexicaanse politie ontvoert steeds meer migranten

Steeds vaker worden Centraal-Amerikaanse migranten ontvoerd en afgeperst door politieagenten, immigratieambtenaren of bendes. De kwestie staat morgen (maandag) op de agenda van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR), die vergadert in Washington.
Duizenden Centraal-Amerikaanse migranten, vooral afkomstig uit arme landen als Honduras, Guatemala en El Salvador, worden jaarlijks opgepakt en uitgezet door de Mexicaanse politie als ze proberen de Verenigde Staten te bereiken.
Ze lopen echter niet alleen het risico op arrestatie en uitzetting, ze zijn ook kwetsbaar voor seksueel misbruik, afpersing, beroving en ontvoering door immigratieambtenaren en de politie. Ook worden ze soms door bendes of criminelen aangevallen, verkracht, ontvoerd en een enkele keer vermoord.

Betere bescherming


Tussen september 2008 en februari 2009, werden 9.758 migranten ontvoerd in Mexico, blijkt uit een rapport van de Nationale Mensenrechtencommissie (CNDH). “Er worden steeds meer migranten ontvoerd”, zegt Maureen Meyer van het Washington Office on Latin America (WOLA). “Dat aantal van 9.758 geeft de omvang van het probleem niet goed weer. Veel zaken worden niet gemeld.”
WOLA staat de Mexicaanse activisten bij die bij de IACHR in Washington willen pleiten voor betere bescherming van migranten en vervolging van de daders van de ontvoeringen.
“Het gaat om een humanitaire ramp die de autoriteiten ten koste van alles willen verdoezelen”, zegt Alejandro Solalinda, een priester die leiding geeft aan het Katholieke Pastorale Zorgcentrum voor Migranten in Ciudad Ixtepec, in de zuidelijke staat Oaxaca.
Solalinde, die zich sinds 2005 inzet voor Centraal-Amerikaanse migranten zonder papieren, is een van de activisten die morgen de vergadering van de IACHR bijwoont. Hoewel de priester met de dood bedreigd wordt door mensensmokkelaars en ontvoerders, krijgt hij geen politiebescherming.

Lucratieve business


In maart 2008 rapporteerde de Speciale VN-rapporteur voor de Mensenrechten van Migranten, Jorge Bustamante, over het gedrag van corrupte politieagenten. “Ze ontvoeren migranten, vragen om informatie, telefoonnummers van familieleden en persen de familie vervolgens af”, zei hij.
Volgens de CNDH varieert het losgeld dat geëist wordt van de familie van de slachtoffers in de Verenigde Staten of de landen van herkomst van 1100 tot 3700 euro. Daarmee zijn de ontvoeringen een lucratieve business voor criminele groepen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.