Mexicaanse indianen lusten geen supermarkten

De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart wil vestigingen openen in twee Mexicaanse steden met een sterk inheems karakter. Dat zorgt voor veel protest. De Mexicaanse indianen nemen het niet dat Wal-Mart vorig jaar een winkel opende naast het wereldberoemde oude tempelcomplex van Teotihuacan.




Deze keer zullen we ervoor zorgen dat het Wal-Mart niet lukt, zegt Lorenzo Trujillo van het Burgerfront voor Verdediging van de Teotihuacan Vallei. Het burgerfront, een coalitie van plaatselijke bewoners en winkeliers, ziet de vestigingen van Wal-Mart als een aanslag op de plaatselijke cultuur. Ook moesten een aantal kleine winkels in San Juan Teotihuacan de afgelopen maanden sluiten, omdat ze de concurrentie met Wal-Mart niet aankonden.

Wal-Mart wil een supermarkt bouwen in Pátzcuaro, de pittoreske thuisbasis van de Purépechas-indianen. Van de 48.000 inwoners spreken 5000 nog inheemse talen. De stad ligt aan de oevers van een meer in de staat Michoacán, ten oosten van de Mexicaanse hoofdstad. Pátzcuaro is beroemd om haar typische inheemse handwerk en feesten.

Het Burgerfront protesteert tegen supermarkten in Pátzcuaro en in Juchitán, een stad met 3.500 inwoners die grotendeels van inheemse afkomst zijn. Juchitá ligt in de zuidelijke staat Oaxaca. In de stad worden nog tradities als ruilhandel op openluchtmarkten in ere gehouden.

Het supermarktconcern Wal-Mart heeft inmiddels 710 winkels en fastfood-restaurants in het 104 miljoen inwoners tellende Mexico. De vorig jaar geopende megawinkel bij de piramiden van Teotihuacan werd gebouwd onder de naam Bodega Aurrera, een Mexicaanse keten die eigendom is van Wal-Mart. De winkel is in tegenstelling tot andere Wal-Martwinkels okerkleurig zonder andere schreeuwerige kleuren. Hij werd gebouwd naast de oude citadel, binnen de grenzen van San Juan Teotihuacan, een stad die de laatste twintig jaar groeide tot meer dan 45.000 inwoners. De nieuwbouw in de oorspronkelijke stad Teotihuacan liet alleen het gebied van 263 hectare van het ceremoniële centrum en een ‘bufferzone’ van 200 hectare intact. Het belangrijkste deel van het ceremoniële centrum, waar de piramiden van de Zon en de Maan staan, wordt jaarlijks bezocht door twee miljoen toeristen. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.