Meningitis bedreigt Burkina Faso

Gezondheidsinstanties in Burkina Faso hebben een massale inentingscampagne georganiseerd in de hoofdstad Ouagadougou om de besmettelijke ziekte meningitis te bestrijden. Volgens het Burkinese ministerie van Gezondheidszorg heeft de ziekte dit jaar al minstens 800 levens geëist. Meer dan 10.000 Burkinezen zijn ermee besmet. Twee derde van het land zit in een epidemische fase of in een alarmfase.
‘Meningitis heeft Ouagadougou getroffen met een omvang die we niet verwacht hadden’, zei Jean Gabriel Wango van het Burkinese ministerie van Gezondheidszorg aan het Geïntegreerde Regionale Informatienetwerk van de Verenigde Naties (IRIN). Bovendien wordt er gevreesd dat de situatie onder de anderhalf miljoen stadsbewoners nog verder zal verslechteren. Minister van Gezondheidszorg  Alain Yoda zei dat het nodig was om in de hoofdstad krachtige en snelle maatregelen te treffen om de verspreiding van de ziekte in de stad en de rest van het land tegen te gaan.
De Burkinese autoriteiten sturen naar elk van de 620 vaccinatielocaties in de stad twee verplegers om inentingen toe te dienen. Normaal moesten de inentingen, die gratis zijn, eerder deze week beginnen, maar door een tekort aan verpleegkundigen werd de vaccinatiecampagne enkele dagen uitgesteld. Onder de verplegers zitten enkele hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen (AZG).
Meningitis is een besmettelijke en mogelijk dodelijke infectie van het hersenvlies. Zonder behandeling is meningitis in de helft van de gevallen dodelijk. Zelfs als de ziekte tijdig wordt opgespoord en met de juiste antibiotica wordt behandeld, sterft vijf tot tien procent van de patiënten. Bovendien kampt tien tot twintig procent van de overlevenden nadien met hersenschade, doofheid en leerproblemen, zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De meningitisbacterie zit in de luchtwegen van besmette mensen en wordt overgedragen door rechtstreeks contact.

Meningitisgordel


De ziekte komt voornamelijk voor in landen die deel uitmaken van de Meningitisgordel. Dat is een zone in sub-Sahara Afrika, die zich uitstrekt van Senegal in West-Afrika tot Ethiopië in Oost-Afrika. Volgens de WHO schommelt de totale risicobevolking er rond de 300 miljoen.
De Internationale Coördinatiegroep van Vaccinatievoorziening voor Epidemische Meningitiscontrole (ICG) voorzag Burkina Faso aan het begin van de week van 550.000 vaccinaties en wil het land deze week nog een miljoen extra inentingen verstrekken. Voor de Burkinese vaccinatiecampagne is volgens de WHO nog 1,2 miljoen dollar nodig.  
Eerder deze maand werden er in andere Afrikaanse landen, waaronder Oeganda, Soedan en de Democratische Republiek Congo, ook al meer dan 800.000 mensen ingeënt tegen meningitis.
Internationale gezondheidsspecialisten vrezen dat een grote meningitisepidemie Afrika in 2007 en 2008 zou kunnen treffen. Een dergelijke epidemie zou duizenden mensenlevens eisen, zegt de WHO, want de voorraad vaccinaties wordt steeds kleiner. Vandaag zijn er wereldwijd 25 miljoen dosissen van het vaccin beschikbaar en slechts 11 miljoen daarvan wordt gereserveerd voor epidemiebestrijding. De kans is dan ook reëel dat er de komende jaren veel mensen zullen sterven die de ziekte zouden kunnen overleven als ze gevaccineerd worden, zegt AZG.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.