Lot van Sri Lankaanse bevolking “extreem zorgwekkend”

Tienduizenden mensen zitten als ratten in de val door de toenemende gevechten tussen het Sri Lankaanse regeringsleger en de Tamil-tijgers (LTTE). Volgens de Verenigde Naties zitten zeker 190.000 mensen vast in een kleine zone. VN-vice-secretaris-generaal John Holmes noemt de situatie “extreem zorgwekkend”. Ook Amnesty International luidt de alarmbel.
Door de verhevigde gevechten schuift de frontlinie almaar op en komen de tienduizenden vluchtelingen letterlijk tussen twee vuren te zitten. Volgens de VN is de gevechtszone in februari van 300 naar bijna 58 vierkante kilometer gekrompen en zitten tussen 150.000 en 190.000 burgers vast in een “veilige zone” die niet groter is dan 14 vierkante kilometer. Jesuit Relief Service (JRS), een van de weinige organisaties die nog toegang heeft tot de zone, vergeleek de situatie in januari al met Gaza.
De vluchtelingen bevinden zich in het door de LTTE gecontroleerde Vanni-gebied. De Tamil-tijgers laten niemand de zone verlaten, het regeringsleger heeft de toevoerlijnen naar de zone afgesneden. De leefomstandigheden zijn er erbarmelijk. Schoon water, sanitaire voorzieningen en medische hulp zijn er amper.
Amnesty International zegt dat beide kampen met opzet op burgers vuren. Zo zijn er berichten dat de LTTE heeft geschoten op mensen die de zone probeerden te ontvluchten. “Het opzettelijk vuren op burgers door beide kampen is een oorlogsmisdaad”, zegt Sam Zarifi, directeur van de Aziatische Amnesty-afdeling. De mensenrechtenorganisatie beschikt ook over betrouwbare informatie dat de LTTE burgers naar gevechtszones heeft overgebracht waar ze gebruikt worden als menselijk schild tegen de regeringstroepen, “een zware schending van het internationaal humanitair recht.”
Geïmproviseerde kampen
De Verenigde Naties en Amnesty International zijn ook bezorgd over de 40.000 vluchtelingen die het conflictgebied wel hebben kunnen verlaten en nu in geïmproviseerde kampen wonen in door de regering gecontroleerd gebieden. Volgens Amnesty zijn de kampen overbevolkt en slecht uitgerust. De regering gebruikt de controles aan de checkpoints en in de transitkampen bovendien om gevluchte etnische Tamils te discrimineren en ze vast te houden, zegt de mensenrechtenorganisatie. “In kampen in Vavuniya en Jaffna worden vluchtelingen de facto vastgehouden, ze mogen niet vertrekken.”
Amnesty International roept op tot een onmiddellijk “humanitair staakt-het-vuren”, zodat hulporganisaties de vluchtelingen kunnen bereiken en iedereen die weg wil veilig weg kan. “We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een onmiddellijke pauze is”, zegt Sam Zarifi. “De vluchtelingen moeten er weg, anders vallen er nog eens duizenden doden. De VN en de internationale donors moeten de druk op beide partijen opvoeren om een eind te maken aan deze humanitaire catastrofe.”
VN-vice-secretaris-generaal John Holmes riep de LTTE op de burgers te laten vertrekken. Aan de Sri Lankaanse regering vroeg hij geen zware wapens te gebruiken in de bewuste zone.
Het Rode Kruis stuurde een medicijnenvoorraad voor twee weken naar de regio. Het Wereldvoedselprogramma hoopt er deze week nog duizend ton voedsel te laten arriveren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.