Argentijnen vervroegd naar stembus

De Argentijnse regering van president Cristina Fernández heeft groen licht gekregen om de tussentijdse parlementsverkiezingen te vervroegen. Analisten waarschuwen dat het manoeuvre de politieke en economische problemen niet zal oplossen.
Na een lang debat keurde de Argentijnse Senaat donderdag het wetsvoorstel goed waardoor de verkiezingen al op 28 juni plaatsvinden, vier maanden vroeger dan gepland. Het gaat om parlementsverkiezingen die telkens halfweg het mandaat van de president worden gehouden. Daarbij wordt de helft van de Kamer van Volksvertegenwoordigers vernieuwd, goed voor 127 zetels, en een derde van de Senaat, goed voor 24 zetels.
De president had het voorstel twee weken geleden ingediend, tot verrassing van iedereen. De Kamer van Volksvertegenwoordigers gaf het voorstel al op 18 maart groen licht.
Door de parlementaire stembusgang te vervroegen, hoopt president Fernández een lange electorale campagne te vermijden en zo de nodige energie vrij te maken om de impact van de wereldwijde crisis het hoofd te bieden. De meeste oppositieleden zijn niet opgezet met de onverwachte verandering in de electorale spelregels. Ze zijn er nog niet uit welke allianties ze zullen aangaan om de regeringspartij naar huis te kunnen sturen.

Slijtage


Voor de meeste waarnemers voorspelt de overwinning van Fernández in het parlement niet veel goeds. Er zit al flink wat sleet op het kabinet-Fernández, dat aan de macht is sinds december 2007. Als de economische crisis aanhoudt, of als de regeringskandidaten in juni geen overtuigende zege halen, dan kan die slijtage alleen maar toenemen, zeggen de analisten. De laatste peilingen geven de regerende Partido Justicialista een nipte overwinning.
De vervroegde verkiezingen vormen “een slecht precedent” in een land “dat geen betrouwbare instellingen heeft”, zegt Jorge Mayer, verantwoordelijk voor de opleiding politieke wetenschappen aan Universiteit van Buenos Aires. “De wijziging van een kalender die bij wet is vastgelegd, veroorzaakt onzekerheid.”
Bovendien, zegt Mayer, zal de economie het steeds zwaarder krijgen, problemen waaraan de regering niet kan ontsnappen met een vervroegde stembusgang. “Als de regering met verkiezingen een grotere legitimiteit wil bereiken, dan zullen haar successen slechts van korte duur zijn omdat we voor een economische situatie staan die veel moeilijker zal zijn.” Daar komt nog bij dat het nieuwe parlement de regering “minder onvoorwaardelijk” zal steunen dan het huidige.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.