Klimaateconoom: "Ik heb impact op economie onderschat"

Nicholas Stern, de auteur van het toonaangevende rapport over de impact van de klimaatverandering op de economie uit 2006, heeft die impact naar eigen zeggen onderschat. “Ik had het fout”, zegt hij. “Het is veel, veel erger.”

  • CIAT/Neil Palmer Nicholas Stern. CIAT/Neil Palmer

Lord Nicholas Stern schreef zijn beruchte rapport in 2006 in opdracht van de Britse regering. Het werk, dat voor het eerst in harde cijfers de economische gevolgen van de klimaatverandering schetste, sloeg in als een bom en werd een referentiepunt voor beleidsmakers.

In een interview met de Brits krant The Guardian tijdens het World Economic Forum in Davos zegt Stern nu dat hij de risico’s heeft onderschat. In het rapport ging hij uit van een scenario waarin de temperatuur tussen 2 en 3 graden Celsius zou stijgen, maar in werkelijkheid lijkt 4 graden steeds waarschijnlijker. “Als ik nu terugkijk, heb ik de risico’s onderschat”, zegt hij. “De planeet absorbeert minder CO2 dan we verwacht hadden, en de uitstoot stijgt behoorlijk snel. Een aantal effecten toont zich sneller dan we toen gedacht hadden.”

Had hij toen geweten dat het zo snel zou gaan, dan zou hij “duidelijkere taal” gesproken hebben, zegt Stern. “Ik zou de risico’s van een stijging met 4 of 5 graden meer benadrukt hebben.”

Regeringen moeten nu alles op alles zetten om hun economieën duurzamer te maken. “Dit is potentieel zo gevaarlijk dat we doortastende actie moeten ondernemen”, zegt hij. “Willen we Russische roulette spelen met 1 of met 2 kogels? De risico’s zijn voor veel mensen existentieel.”

Doemscenario

Stern was niet de enige die in Davos aan de alarmbel trok. Eerder al had Jim Yong Kim, de nieuwe president van de Wereldbank gewaarschuwd voor nieuwe conflicten over natuurlijke rijkdommen als de klimaatverandering niet beperkt wordt. “Er zullen overal gevechten uitbreken over water en voedsel”, zei hij.

In een opiniestuk in de Washington Post maakt Kim duidelijk dat hij van de strijd tegen de klimaatverandering een speerpunt wil maken tijdens zijn voorzitterschap. Hij wil meer investeringen in klimaatvriendelijke groei, en daarvoor is een juiste prijs op CO2-uitstoot doorslaggevend.

“Een tweede stap is de afschaffing van schadelijke subsidies voor fossiele brandstoffen”, schrijft hij. “Wereldwijd spenderen landen jaarlijks meer dan 500 miljard dollar aan rechtstreekse subsidies voor fossiele brandstoffen. Dat geld kan beter gebruikt worden voor groene banen, sociale vangnetten of vaccins.”

Tot slot wil Kim de honderd grootste steden ter wereld aanpakken, die samen goed zijn voor 67 procent van de CO2-uitstoot, maar tegelijk het meest kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.