Journalisten in Somalië vogelvrij

Op twee dagen tijd heeft de Somalische politie vier radiojournalisten in elkaar geslagen. Een andere reporter is vrijdag opgepakt door regeringstroepen. De Internationale Federatie van Journalisten roept de Afrikaanse Unie op de druk op de Somalische overheid op te voeren opdat hun troepen niet langer journalisten aanvallen.
Drie journalisten trokken maandag (12 maart) naar het voormalige gebouw van het Somalische ministerie van Defensie. Daar verblijven de Ethiopische troepen die de overgangsregering in Somalië steunen. De drie, die bij Radio Shebelle werken, wilden checken of de geruchten rond het vertrek van de Ethiopische troepen uit het gebouw klopten. Toen ze wilden binnengaan, werden ze met houten stokken geslagen. Pas later kwam een hogere Ethiopische officier tussenbeide.
Een tweede incident deed zich voor in de buurt van de Somalische hoofstad Mogadishu. Abdirahman Aladalla, een journalist die voor het Shabelle Media Network werkt, werd er geslagen met een steen. En vrijdag werd Hassan Sade Dhaqane, een reporter van “Horn Afrik Radio” door Somalische troepen opgepakt toen hij rechtstreeks verslag uitbracht van rellen. Overheidsmedewerkers hebben de arrestatie bevestigd, maar weigeren te zeggen waar Dhaqane is opgesloten.
De secretaris-generaal van de Nationale Unie van Somalische Journalisten, Omar Faruk Osman, vindt dat de overgangsregering het geweld tegen journalisten moet onderzoeken. Vooral over de arrestatie van Hassan Sade Dhaqane is Osman erg bezorgd: “Een journalist tijdens de uitoefening van zijn job arresteren is een ontoelaatbare daad van agressie, en we roepen de overgangsregering op om het leger te bevelen Hassan Sade Dhaqane vrij te laten en het geweld tegen journalisten te stoppen.”
Ook Gabriel Baglo, de directeur van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) in Afrika, eist de onmiddellijke vrijlating van Dhaqane. “We roepen de voorzitter van de Afrikaanse Unie, John Kuffor, en de commissievoorzitter Alpha Oumar Konaré op de druk op de Somalische overheid op te voeren opdat hun troepen niet langer journalisten aanvallen”, zegt Baglo. “Sommige overheidstroepen behandelen journalisten als hun vijand.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.