Islamitische Amerikanen opnieuw doelwit anti-terrorismecampagne

Agenten van het FBI benaderen sinds kort opnieuw Arabische en islamitische Amerikanen voor wat ze noemen vrijwillige ondervragingen. De operatie is onderdeel van een nieuwe anti-terrorismecampagne die volgens de regering-Bush noodzakelijk is om verstoring van de verkiezingen van 2 november te voorkomen.
Gelijktijdig met de FBI-campagne is een programma van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) opgezet, dat zich richt op Arabische gemeenschappen in de grote steden. Volgens de Washington Post bestaat de kans dat honderden buitenlanders uit het Midden-Oosten en andere islamitische landen worden gearresteerd. Mensenrechtengroeperingen vergelijken de operatie met de massale ‘schoonveegactie’ van de Amerikaanse regering direct na de aanslagen van 11 september 2001. Bij die operatie werden ongeveer 5.000 mensen gearresteerd.

Het Arabische Anti-Discriminatie Comité (ADC) in Washington DC zegt dat het DHS-project vooral gericht is op buitenlanders zonder geldige immigratiepapieren. Het ADC zegt bezorgd te zijn dat de regering de acties onder immigranten presenteert als successen in de strijd tegen het terrorisme. Het is volgens de belangengroep onduidelijk of de actie alleen gericht is tegen Arabieren en moslims.

Vorige maand verklaarde DHS-minister Tom Ridge tegenover de pers dat al-Qaeda plannen smeedt om de verkiezingen op 2 november te verstoren. Verscheidene justitie-experts, mensenrechtenorganisaties en Arabisch-Amerikaanse organisaties twijfelen echter aan de effectiviteit van de huidige overheidspolitiek ten aanzien van moslims en Arabieren. Voorstanders van de maatregelen, waaronder president George W. Bush, wijzen erop dat Amerika na 11 september 2001 niet meer is aangevallen. Verwijzend naar een diepgaand onderzoek naar de aanslagen dat recent werd afgerond, stelt Bush dat het land nu niet veilig is, maar veiliger dan voor 11 september.

Ondanks de arrestatie van ongeveer 5.000 buitenlanders, kwam het tussen 11 september 2001 en 1 september 2004 slechts tot één veroordeling op grond van terroristische activiteiten. Twee Marokkaanse immigranten werden in juni 2003 in Detroit veroordeeld. Zij werden beschuldigd van lidmaatschap van een slapende cel van al-Qaeda en van het materieel ondersteunen van terroristen. Maar de zaken werden achtervolgd door justitiële dwalingen en op 2 september van dit jaar, nadat de verdachten drie jaar in de cel hadden doorgebracht, werd hun veroordeling teruggedraaid.

Over de meeste van de 5.000 gearresteerden is weinig bekend, omdat ze werden vastgehouden door de Immigratie en Naturalisatiedienst (INS), die nu onderdeel is van de DHS. De gevangenissen van de INS behoren tot de meest ontoegankelijke van de Verenigde Staten. Sommige immigranten werden uitgezet wegens het ontbreken van een geldig visum, niet voor terroristische activiteiten. Anderen werden vrijgelaten. De meeste arrestanten waren moslimmannen uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië.

De DHS verklaarde vorige week dat de ICE, de afdeling die belast is met immigratie- en douanezaken, in verhoogde staat van paraatheid blijft tot na de inauguratie van de nieuwe president in 2005. Dat zal volgens de dienst niet leiden tot een schoonveegactie of arrestaties die zich richten op bepaalde gemeenschappen.

Recent weigerden de Amerikaanse autoriteiten Yusuf Islam, de tot de islam bekeerde popzanger Cat Stevens, de toegang tot de VS. Islam werd, toen hij van Londen onderweg was naar Washington, na een tussenlanding uit het vliegtuig gehaald omdat zijn naam op de terrorismelijst van de Amerikaanse overheid bleek te staan. Die actie zorgde voor veel woede bij Arabische belangengroepen. Zij zijn ook verontwaardigd over de behandeling van twee andere bekende moslims. Het werkvisum van de gematigde Zwitserse moslimgeleerde Tariq Ramadan werd ingetrokken terwijl hij onderweg was naar het International Peace Studies Institute van de Notre Dame University in Indiana. Ramadan werd eerder door Time Magazine op een lijst met de honderd meest veelbelovende vernieuwers van de eenentwintigste eeuw gezet.

De tot moslim bekeerde advocaat Brandon Mayfield werd enkele weken vastgezet omdat het FBI meende zijn vingerafdrukken te hebben gevonden op een rugzak die gebruikt werd bij de aanslagen in Madrid, in maart van dit jaar. Die beschuldiging bleek later onterecht.

Het FBI rapporteerde het afgelopen jaar een toename van 1.600 procent van het aantal ‘hate-crimes’ tegen moslims. Hieronder vallen moorden, brandstichtingen, vecht- en schietpartijen, aanvallen op moskeeën, verkeersincidenten en verbale agressie. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.