Iran en Egypte reiken elkaar de hand

De Iraanse president Ahmadinejad reist woensdag naar de Egyptische hoofdstad Caïro. Hij doet dat op uitnodiging van Morsi, de president van Egypte. In Caïro vindt deze week de bijeenkomst van de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIS) plaats. De relaties tussen Teheran en Caïro zitten opnieuw in de lift sinds de Moslimbroederschap aan de macht is in Egypte.

  • CC Daniella Zalcman De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. CC Daniella Zalcman

Het is het eerste grote evenement dat Morsi leidt sinds hij vorig jaar werd verkozen als president van Egypte. Tijdens de meeting neemt Egypte ook het leiderschap van het OIS over voor de komende drie jaar. Onder het bewind van Morsi vaart Egypte een onafhankelijkere koers dan onder ex-president Moebarak, die een meer pro-Amerikaans beleid voerde.

Uiteenlopende visies

De twee presidenten zullen naast het overleg tussen alle verschillende moslimlanden ook met elkaar in gesprek gaan. De leiders van Iran en Egypte zullen onder meer overleg plegen over regionale en internationale kwesties. ‘De gesprekken tussen hoge Iranese en Egyptische functionarissen zullen belangrijk zijn om de twee uiteenlopende visies van de moslimlanden dichter bij elkaar te brengen’, vertelde Khalid al-Said Ibrahim Amari aan het Persbureau van de Islamitische Republiek. De man is directeur van de Egyptische belangensectie in Teheran.

Factor Syrië

Er zijn nog steeds strubbelingen tussen de twee zwaargewichten. Morsi is een van de bekendste en meest uitgesproken tegenstanders van het Syrische regime. De Egyptische president herkent zichzelf in de revolutionaire gedachtegang van de grotendeels soennitische rebellen in Syrië. Zijn Moslimbroederschap greep ook de macht na een revolutie in Egypte. Iran is dan weer een trouwe bondgenoot van het Syrische regime. De Syrische president is sjiitisch, net zoals de overgrote meerderheid van de Iraniërs. Iran verleent overigens financiële hulp aan het Syrische bewind. Ook heeft Iran toegezegd om militaire adviseurs naar Syrië te sturen.

Syrië werd onlangs geschorst door het OIS wegens de bloedige burgeroorlog die er nog steeds woedt. Iran protesteerde tegen de schorsing. De burgeroorlog in Syrië is ook nu weer een van de toppunten op de agenda van de bijeenkomst.

Relaties herstellen

Ahmadinejad zal de Iraanse delegatie leiden op de bijeenkomst. Er is namelijk geen officiële Iraanse ambassade in de Egyptische hoofdstad na tientallen jaren van spanningen. De twee presidenten besloten in augustus vorig jaar wel om de ambassades opnieuw te openen na een bezoek van president Morsi aan Iran.

De relaties tussen Egypte en Iran waren bekoeld sinds Egypte de strijdbijl begroef met Israël, aan het einde van de jaren zeventig. Rond dezelfde tijd kwam in Iran de Iraanse revolutie op gang. Sinds de Moslimbroederschap aan zet is in Egypte zijn de landen weer toenadering tot elkaar beginnen zoeken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.