Iran draait Shirin Ebadi de duimschroeven aan

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn woensdag zes medewerkers van ngo’s van Nobelprijswinnares Shirin Ebadi opgepakt.

De Iraanse veiligheidsdiensten onderzochten 11 woningen en arresteerden om onduidelijke redenen Jinous Sobhani, die voor het Centrum voor de Verdediging van de Mensenrechten en de Organisatie voor de Verdediging van Slachtoffers van Landmijnen werkte. Haar computer, gsm en adresboekje werden in beslaggenomen.
‘Waarom wordt een vrouw, die voor onze ngo’s werkt, gearresteerd?’, vraagt Ebadi zich af in een gesprek met nieuwszender CNN. ‘Ik denk dat dit een poging is om de druk te verhogen op de verdedigers van mensenrechten en de Organisatie voor de verdediging van slachtoffers van landmijnen.’
Eind december vielen Iraanse agenten al de kantoren binnen van het ‘Centrum voor de Verdediging van de Mensenrechten’ van Ebadi. Twee computers en verschillende documenten van haar klanten (vooral politieke activisten) werden in beslag genomen. Het kantoor werd op 21 december gesloten.

Bezorgdheid

Ik denk dat dit een poging is om de druk te verhogen op de verdedigers van mensenrechten.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft begin dit jaar al zijn bezorgdheid uitgedrukt over de stijgende druk op Shirin Ebadi. Hij roept de Iraanse autoriteiten op meteen acties te ondernemen om verdere bedreigingen te voorkomen en de veiligheid van Shirin Ebadi te verzekeren.
Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Hassan Qashqavi, heeft daarop gereageerd bereid te zijn Shirin Ebadi te beschermen indien ze dat zou vragen.

MO*lezing


Shirin Ebadi komt naar Brussel voor de eerste MO*lezing. Op 2 maart, om 19.30 uur in het Kaaitheater. Inschrijven kan hier. Meer details over het programma volgen, hou www.MO.be in de gaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.