Iraanse president speelt hoog spel

De Iraanse president Ahmadinejad beschuldigt de broer van de parlementsvoorzitter van corruptie. Het gaat om een krachtmeting tussen twee van de machtigste politici van het land in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Ahmadinejad en zijn regering waren zondag in het parlement voor de afzetting van de minister van Arbeid, Abdolreza Sheikholeslami, toen de president plots uithaalde naar Fazel Larijani, de broer van de parlementsvoorzitter. Hij liet een geluidsopname horen waarin Fazel zegt dat hij zijn familiestatus heeft gebruikt om zich persoonlijk te verrijken.

Beide broers ontkenden de aantijgingen van Ahmadinejad. “Onze president weet zich niet te gedragen”, aldus parlementsvoorzitter Ali Larijani, die erop wees dat de tussenkomst niets te maken had met de afzetting van Sheikholeslami.

“Eigenlijk is het een goede zaak dat je vandaag deze opname laat horen. Zo zullen de mensen beter je karakter begrijpen”, zei hij tegen de president.

Negatieve reacties

Volgens verslaggever Soraya Lennie van Al Jazeera waren de meeste reacties eerder negatief en kritisch voor de president. “Een parlementslid verklaarde dat de president zich niet gedraagt zoals je van iemand in zijn functie zou verwachten.”

Ali Larijani zei zondag ook nog tegen Ahmadinejad dat het parlement niet de geschikte plaats was voor deze corruptiediscussie en dat hij zich met zijn beschuldigingen tot de bevoegde autoriteiten moet wenden. Toen de president opnieuw het woord vroeg, werd hem dat geweigerd door Larijani.

Volgens Ahmadinejad is de opname van een conversatie tussen Saeed Mortazavi, een zakenpartner van de president, en Fazel Larijani het bewijs dat Fazel de invloed van zijn broer zou kunnen aanwenden om politieke obstakels weg te nemen in ruil voor zakelijke belangen.

Klacht

Larjiani is een van de meest invloedrijke politieke families van Iran. Sadeq Larijani, het hoofd van de rechterlijke macht, is een broer van Fazel en Ali.

Fazel zei aan het Iraanse persagentschap Fars dat hij een klacht zou indienen tegen Ahmadinejad en Mortazavi voor “het verspreiden van leugens en het verstoren van de publieke opinie”.

“Dit is een samenzweerderige en hypocriete daad. Ik ben niet het eerste slachtoffer van deze maffia-achtige individuen”, klinkt het nog.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.