India zegt pedofiele toeristen de wacht aan

Pedofielen moeten weten dat ze in de toekomst beter niet naar India reizen. Daarmee stuurde de Indiase rechter P.S. Paranjape zaterdag twee Britse kinderschenders voor zes jaar naar de gevangenis. Kinderrechtenactivisten hopen dat het vonnis een keerpunt wordt: tot hiertoe trad India bijzonder laks op tegen pedofiele toeristen.

Duncan Grant (62) en Allan Waters (58) hebben volgens de Indiase rechtbank kinderen misbruikt in een opvangtehuis dat Grant in 1995 zelf in Mumbai (Bombay) had opgezet. De zaak tegen de twee Britten werd aan het rollen gebracht door een klacht van Childline India, een Indiase kinderrechtenorganisatie.

In India kunnen toeristen die kinderen in hun bed willen, nog zo goed als ongestoord hun gang gaan, zegt Yug Chowdhury, een advocaat van de Childline India. “Minder dan één geval op 10.000 wordt gerapporteerd, laat staan dat er een onderzoek en gerechtelijke vervolging komt”.

Grant en Waters hadden pech: hun activiteiten kwamen in het openbaar nadat de Britse regering in 2001 een rapport had gepubliceerd over kindersekstoerisme naar Goa, een toeristische trekpleister aan de Indiase westkust. Een onderzoekspanel dat door het Indiase gerecht was aangesteld, kwam begin 2001 tot de vaststelling dat de directie van de Anchorage-tehuizen van Grant zich schuldig maakten aan kindermishandeling en misschien ook aan seksueel misbruik.

“De kinderen vertelden ons dat de vrienden van Duncan (Grant) hen meenamen op uitstapjes naar Goa”, zegt Meher Pestonji, een Indiase schrijfter en activiste die als eerste benaderd werd door de jongens uit het opvanghuis met hun klachten over seksueel misbruik.

Childline India diende een klacht in, en Grant en Waters vluchtten weg uit India. Waters werd in 2004 vanuit de Verenigde Staten uitgeleverd aan de gerechtelijke autoriteiten in Mumbai. Grant was intussen in Tanzania een nieuw opvangtehuis voor kinderen begonnen; in 2004 werd hij daar gearresteerd en vorig jaar belandde hij ook in Mumbai.

“De politie wist dat het gebeurde”, zegt advocaat Chowdhury over de zaak tegen Grant en Waters. “Ze gingen ervan uit dat de kinderen hun toestemming gaven, al komt seks met minderjarigen wettelijk gezien altijd neer op verkrachting. De redenering was dat de kinderen in hun levensonderhoud voorzagen.”

De gerechtelijke procedure die in 2001 in gang werd gezet tegen Grant en Waters, veranderde niet meteen veel in India. De Indiase nieuwssite Tehelka publiceerde in 2004 een reportage waaruit bleek dat de deelstaatregering van Goa nog nauwelijks iets had ondernomen tegen het sekstoerisme dat het Britse rapport al in 2001 aan de kaak had gesteld. In 2003 slaagden twee Zwitsers die eerder dat jaar in Mumbai wegens seksueel misbruik van straatkinderen veroordeeld waren tot zeven jaar cel, te ontsnappen door hun bewakers om te kopen. Tegen heel wat andere buitenlanders die in India op heterdaad betrapt werden, leidde gerechtelijke vervolging zelfs niet tot veroordelingen, zegt Nishta Desai, een kinderrechtenactiviste uit Goa.

Maar misschien komt daar met de uitspraak tegen Grant en Waters nu dus verandering in. Hoog tijd, vindt Meher Pestonji. “Deze zaak gaat over meer dan over drie jongens die misbruikt werden”, zegt ze, “dit gaat ook over sekstoerisme in het algemeen. India en Sri Lanka zijn nieuwe bestemmingen aan het worden voor pedofielen.” Andere landen beginnen harder op te treden tegen bezoekers die kinderen misbruiken. Met name in Thailand voelen pedofielen zich niet meer veilig. Daardoor wijken ze volgens Pestonji onder meer uit naar India.

De advocaat van Grant en Waters heeft intussen aangekondigd dat zijn cliënten in beroep gaan.(PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.