Hulpverlening in Pakistan steeds gevaarlijker

Dat hulpverleners in Pakistan steeds meer gevaar lopen, blijkt uit de ontvoering van John Solecki van de VN Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) in de provincie Balochistan, de derde ontvoering in een paar maanden tijd.
Op 13 februari gaven de kidnappers, lid van een obscure afscheidingsbeweging in Balochistan, een videoboodschap vrij. Ze dreigden daarin de Amerikaan te vermoorden als er niet binnen 72 uur 141 vrouwen zouden worden vrijgelaten die door de Pakistaanse veiligheidsdienst vast worden gehouden. Die deadline is intussen verlengd.

Solecki werd op 2 februari ontvoerd, zijn chauffeur werd neergeschoten. Op de video vraagt hij, geblinddoekt, om hulp: “Ik voel me niet goed. Ik ben ziek en zit in de problemen. Help om het probleem snel op te lossen, zodat ik vrijgelaten kan worden.”

Onthoofding



De ontvoering is al de derde in een paar maanden tijd, in de noordwestelijke regio van Pakistan, die grenst aan Afghanistan. Op 9 februari gaven militanten van de Taliban een video vrij waarop de onthoofding van een Poolse geoloog, Piotr Stanczak, te zien is. De Taliban vragen nu 200.000 dollar (159.000 euro) voor zijn lichaam.

In november werd USAID-medewerker Stephan Vance doodgeschoten in Peshawar, hoofdstad van de regio.

Zacht doelwit



De ontvoeringen tonen aan dat het bergafwaarts gaat met de veiligheid in Pakistan, maar ze zijn vooral voor de hulpverleners, een “zacht doelwit”, een bron van zorg. “Tot voor kort voelden ze zich geen doelwit, maar door deze gebeurtenissen is dat veranderd”, zegt Dorothy Blane van de ngo Concern Worldwide.

“Niet in alle conflictgebieden worden hulpverleners als doelwit gezien,” zegt VN-woordvoerder Maki Shinohara, “maar wel in delen van Irak, Afghanistan en Pakistan. Hulpverleners zetten zich daar in voor de stabilisatie van het land. Dat maakt hen de ‘vijand’ van opstandelingen.”

De recente aanvallen leggen een grote druk op het humanitaire werk. Sommige organisaties hebben het werk tijdelijk neergelegd sinds de ontvoering van Stolecki.

Blane zelf heeft wel geleerd om ermee om te gaan. “Ik ga niet voorin de auto zitten”, zeker niet in bepaalde delen van het grensgebied. Maar ze voelt zich vrij om projecten te bezoeken. Al is het lastig voor alle blanken dat er zo veel anti-Amerikaans sentiment is. “Ze gaan niet je paspoort checken om te zien of je misschien uit Zwitserland komt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.