Hervormingen brengen Indiase parlement uit balans

Vandaag stapt een partner van de Indiase regeringscoalitie  United Progressive Alliance (UPA) uit de regering. Het socialistische Trinamool Congress vindt dat de economische hervormingen die  UPA-coalitie vorige week aankondigde nadelig zijn voor het Indiase volk.

Een week geleden kondigde de regering een reeks economische hervormingen aan. Het gaat om directe maatregelen die de verzwakte Indiase economie nieuw leven moeten inblazen. UPA wil is de prijsverhoging voor diesel en gas. Het extra geld dat daaruit zou voortkomen moet dienen om de Indiase staatskas aan te vullen. Momenteel worden de prijzen nog laag gehouden met overheidssubsidies, maar daar is binnenkort geen geld meer voor. Maar de meeste controversiële maatregel: India wil  binnenkort tot 51 procent Directe Buitenlandse Investeringen (FDI)  toelaten, om globale spelers in de detailhandel en supermarktensector aan te trekken.

Ook de regels over  luchtvaart, energie en omroepen heeft men aangepast. Daarnaast zal de overheid een minder belangrijke rol spelen in de staatsbedrijven voor petroleum, aluminium, kopen en andere metalen Oppositiecoalitie Bharatiya Janata Party (BJP) vreest dat de maatregelen nefast zijn voor de lokale kleinhandel. Eerder deze week organiseerde de coalitie verschillende proestacties, vandaag wordt er in het hele land gestaakt. De socialistische partij, Samajwadi Party (SP) voerde samen met acht andere linkse partijen een apart protest.

Ook coalitiepartner Trinamool Congress (TMC) is niet te spreken over de hervormingen. De partij stapt vandaag uit de regering en weigert de coalitie nog langer te steunen. Deze verschuiving zou de wankele UPA- coalitie nog verder uit evenwicht kunnen brengen. TMC-voorzitster Mahamata Banjeree verklaarde in UPA nog steeds een waardevolle bondgenoot te zien, maar laat geen ruimte voor verdere onderhandelingen.  Parlementsvoorzitter en minister voor Informatie en Omroep, Ambika Soni, zegt teleurgesteld te zijn in de reactie van TMC.

Economie

Het gaat niet goed met de Indische economie. De eens zo spectaculaire  economische groei loopt de laatste maanden sterk terug. Waar het BNP vorig jaar nog gemiddeld met 8 procent toenam, was dat in juni 2012 nog slechts 5.5 procent. Bovendien is de inflatie zeer hoog, en men verwacht dat die binnenkort nog zal stijgen. De waarde van  Indische Roepie is het laatste jaar dan ook pijlsnel  gedaald. Het land kampt ook met budgettekorten en een terugval van belastinginkomsten, waarvoor het van ratingbureau Standards & Poor onlangs nog een waarschuwing kreeg. Als de situatie niet verbetert zal het bureau binnenkort de rating verlangen.

Bovendien duiken geregeld schandalen op over fraude in de toewijzing van natuurlijke rijkdommen. Onlangs lekte er bijvoorbeeld een schandaal uit over het illegaal doorverkopen van steenkool uit een staatsbedrijf. Zo zijn er nog verschillende andere schandalen, waarin politieke actoren telkens producten en exploitatierechten die normaal voor staatsbedrijven bestemd zijn, proberen toe te wijzen aan bevoorrechte privébedrijven.

Veel ideeën die nu worden doorgevoerd staan al jaren op het programma. De laatste grote hervormingen dateren van 1990. Maar de enige concrete maatregel die toen uit de gesprekken voortkwam, zorgde voor niet meer dan een verschuiving van het probleem. De regeling maakte het toen  moeilijker om te frauderen met licenties, maar met de middelen zelf kon er wel nog worden gesjoemeld. Verder maatregelen werden toen aangekondigd, maar nooit uitgewerkt.

Milan Vaishnav, medewerker van het Zuid-Aziatische programma bij het Carnegie Endowment for Natural Peace (CENP), zegt dat de huidige hervormingen voorlopig vooral symbolische waarde hebben. Op korte termijn zal hun effect op de economie namelijk zeer beperkt blijven, en slechts voor een kortstondige verbetering teweegbrengen. De maatregelen kunnen volgens Vaishnav enkel een blijvende invloed hebben als ze worden aangevuld met bijkomende regelingen. Pas dan zal men het vertrouwen van buitenlande investeerders terug kunnen winnen, stelt hij.

Politiek

India heeft een zeer complex regeringssysteem, waarin talloze partijen samen een coalitie vormen; De regerende coalitie, UPA, heeft een turbulente regeringsperiode achter de rug. Zeker sinds de herverkiezing in 2009, wordt haar meerderheidspositie in vraag gesteld. Door de vele corruptieschandalen en de slechte economische toestand, kreeg de partij heel wat kritiek te verduren. De volgende nationale verkiezingen zijn pas voor 2014, maar in december van dit jaar moet men al  in de verschillende deelstaten naar de stembus.

Nu coalitiepartner TCM de regering verlaat, komt de positie van de coalitie nog meer in het gedrang. Zonder TMC houdt UPA maar 254 parlementszetels meer over. Om de meerderheid te halen heeft men er echter 273 nodig. Hoewel de regering volgens minister van Financiën, P Chidambaram vertrouwens heeft in de stabiliteit van zijn coalitie, gaat UPA toch op zoek naar een nieuwe partner. Het zoek daarvoor steun bij de socialistische partijen SP en BSP.  Indien dat niet lukt, zal president Pranab Mukherjee premier Manmohan Singh vragen zijn parlement een motie van vertrouwen te laten uitbrengen. Normaal krijgt Singh dan enkele weken de tijd om de meerderheidspositie van UPA aan te tonen.

Voorzitter van SP, Mulayam Singh Yadav, zegt echter niet akkoord te gaan met de ‘anti-people policies’ van de UPA-coalitie. Hij zegt UPA enkel te steunen om andere partijen tegen te houden. Yadav sluit bovendien de formatie van derde front, naast UPA en BJP, niet uit. ‘De enorme protesten zijn de perfecte aanleiding om tot een politiek alternatief te komen’, klinkt het.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.