'Haïti uiterst kwetsbaar voor natuurrampen'

In Haïti vielen de afgelopen week ongeveer 2.000 doden als gevolg van de orkaan Jeanne. Een aantal dat ver uitstijgt boven dat in omringende landen die door de orkaan getroffen werden. Waar zij zich steeds beter beginnen voor te bereiden op rampen, ontbrak in Haïti de coördinatie volledig, stelt het VN-bureau International Strategy for Disaster Reduction (ISDR).

In buurland de Dominicaanse Republiek, waar de regenval nog heviger was dan in Haïti, vielen elf doden. Een van de redenen dat Haïti zo zwaar werd getroffen, is de ontbossing in het land. Daardoor nog maar 9 procent van het land bebost. In de Dominicaanse Republiek is dat 14 procent.

Technisch adviseur Pedro Basabe van ISDR wijdt de ontbossing in Haïti aan snelle en ongecontroleerde verstedelijking, gebrek aan adequaat beleid en de grote afhankelijkheid van hout als brandstof. Ook was Haïti volgens hem slecht voorbereid op een tropische storm, wat mede te wijten is aan geldgebrek bij de burgerbeveiligingsdienst. Die is in tegenstelling tot in andere landen, niet aan het leger gekoppeld, omdat het leger in 1995 werd ontbonden.

De infrastructuur, zowel op gebied van communicatie als transport, is er slecht aan toe en het land heeft te maken met een periode van politieke instabiliteit. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat er geen atmosfeer heerst waarin adequate strategieën ontwikkeld kunnen worden om de gevolgen van rampen te beperken.

Haïti was zo kwetsbaar, dat elke natuurramp had kunnen uitgroeien tot een grote catastrofe, zegt Salvano Briceño, directeur van ISDR. In andere landen in Latijns-Amerika en het Caribische gebied begint men zich steeds beter voor te bereiden op natuurrampen. Er werden de afgelopen jaren verschillende instituten in het leven geroepen die zich speciaal richten op het inperken van de schade van rampen. Cuba vervult volgens Briceño een voorbeeldfunctie als het gaat om risicomanagement bij rampen. Zelfs landen die er financieel beter voor staan dan Cuba, slagen er volgens hem niet altijd in om hun burgers beter te beschermen.

Juist de arme landen werden de afgelopen tien jaar het hardst getroffen door natuurrampen. In de jaren negentig leden ontwikkelingslanden 200 miljard dollar schade van natuurrampen. Dat is 13 procent van het gezamenlijke bruto binnenlands product van de ontwikkelingslanden.

Het vertalen van risico’s van natuurrampen in concrete ontwikkelingsplannen, is een van de centrale thema’s tijdens de volgende Wereldconferentie over Vermindering van Rampen, die in januari wordt gehouden in Kobe (Japan). (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.