Guinezen krijgen vrije ether

De openbare radio en televisie in Guinee krijgen eindelijk concurrentie. Oppositiepartijen en donors als de EU hebben de Guinese overheid gedwongen het 47 jaar oude openbare omroepmonopolie te doorbreken.

Ik ben erg verrast, ik dacht nooit dat de huidige regering een dergelijke toegeving zou doen, zegt de advocaat Christian Sow. Hij heeft al vaker journalisten verdedigd voor de Guinese rechtbanken.

Volgens oppositieleider Sidya Touré, een voormalige premier, laat de vrijmaking van de ether toe de dialoog met de regering te hervatten. De belangrijkste oppositiepartijen, verenigd in het Republikeins Front voor Democratische Verandering, boycotten de nationale dialoog die de regering in 2003 had gelanceerd en die officieel in juli dit jaar ten einde ging.

De Europese Unie, de belangrijkste donor van Guinee, eiste ook al langer meer mogelijkheden voor vrije media. Na de presidentsverkiezingen van 2003, die volgens de EU niet eerlijk verliepen, had Brussel de hulpkraan dichtgedraaid. Naast de liberalisering van de omroep wil de EU ook dat Guinee een onafhankelijke kiescommissie krijgt en vrije verkiezingen organiseert.

Guinee heeft geen traditie van onafhankelijke nieuwsvoorziening. Er zijn geen private kranten, slechts enkele onafhankelijke weekbladen en een reeks andere publicaties die door geldgebrek nog minder vaak kunnen verschijnen. De tijdschriften worden bijna uitsluitend in de hoofdstad verspreid. Zowat 60 procent van de volwassen bevolking in het West-Afrikaanse land kan bovendien niet lezen of schrijven.

Door de vrijmaking van de ether kan een veel groter publiek kennis maken met uiteenlopende opinies en standpunten. De inwoners van Guinee zijn met name fervente radioluisteraars. Dit is het begin van een nieuw tijdperk, vindt Alkaly Sylla, de voormalige hoofdredacteur van de krant L’indépendant. Hij denkt ook dat de nieuwe vrije radio’s zullen beginnen uit te zenden in tal van plaatselijke talen.

We zullen een rijker politiek debat krijgen, hoopt Kadiatou Touré, een studente geschiedenis aan de Universiteit van Conakry. Ze werkt deeltijds in een internetcafé. De nieuwe omroepwet geeft alle burgers en organisaties in het land het recht met een privaat radio- of tv-station te beginnen. Alleen politieke partijen en religieuze strekkingen moeten zich onthouden. We willen ontsporingen als in Rwanda of Ivoorkust vermijden, legt Karifa Condé uit, een lid van de Nationale Communicatieraad (CNC). In die landen werden etnische conflicten aangewakkerd door vrije radio’s.

Guinee volgt het voorbeeld van andere West-Afrikaanse landen als Senegal, Mali, Benin en Sierra Leone. Daar hebben vrije media de democratisering in de hand gewerkt.

De nieuwe omroepwet dateert van 20 augustus, maar nieuwe vrije radio’s of tv-stations zijn er nog niet in Guinee. De Nationale Communicatieraad moet de voorwaarden voor het verkrijgen van een zendvergunning nog bekend maken en de dossiers van kandidaten onderzoeken. Journalisten die in de nieuwe omroepinstellingen aan de slag willen, zijn er alvast genoeg. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.