Groen Iran klaagt milieubeleid aan

Door de bouw van stuwdammen in rivieren die uitmonden in het Iraanse Bakhteganmeer, dreigt het meer volledig op te drogen. Ook het Nationale Park in Kavir staat onder druk.
Het merendeel van het water in het Bakhteganmeer, het tweedegrootste meer van Iran met een oppervlakte van 350.000 hectare, komt van de rivier Kor. De bouw van drie dammen in die rivier heeft tot een lager waterpeil geleid, waarschuwt het Iraanse departement milieu. “Het gebied staat op de rand van een ecologische ramp”, zegt het milieudepartement aan ISNA, het Iraanse jongerennieuwsagentschap.
Door de dammen is het zoutgehalte van het meer gestegen en zijn er al 2.000 flamingo’s bezweken. Milieuactivisten hebben nog eens 2.500 bedreigde flamingo’s verhuisd naar het nabijgelegen Tashakmeer. Bovendien daalt de hoeveelheid grondwater en zorgt het hoge zoutgehalte van het water voor de teloorgang van aanpalende landbouwgronden.
Ook het Kavir Nationaal Park staat onder druk. Het gebied is 4.000 hectare groot en herbergt enkele soorten die met uitsterven bedreigd zijn. Twee geplande olieprojecten bedreigen het voortbestaan van het park, ook al hebben militaire oefeningen en de bouw van basissen al zware schade toegebracht aan het park. Op Payvand Iran zeggen milieuactivisten te vrezen dat het park zal verwoestijnen.
Verleden week zijn bloggers en milieuactivisten de straat opgegaan om te protesteren tegen de onverschilligheid van de overheid. Blogger en journalist Mojgan Jamshidi vraagt zich af of parlementsleden “ooit al een onderzoek aangevraagd hebben naar de vernieling van de natuurlijke rijkdom in de voorbije 30 jaar.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.