Frans rapport laat geen spaander heel van EPA’s

De onderhandelingen over vrijhandel tussen de EU en de voormalige Europese kolonies in Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan (ACP) moeten op een nieuwe leest worden geschoeid. Dat besluit het Franse parlementslid Christiane Taubira na een onderzoek in opdracht van de Franse regering.
De onderhandelingen moeten zogenaamde Economische Partnerschapsakkoorden (EPA’s) opleveren tussen de EU en zes groepen van ACP-landen. Die zouden de oude en zeer gunstige handelsafspraken tussen Europa en de 78 landen in overeenstemming brengen met de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Volgens Taubira moet er bij de onderhandelingen meer nadruk komen te liggen op de ontwikkelingsproblemen van de ACP-landen. Taubira heeft bijvoorbeeld kritiek op de Europese druk om de arme partnerlanden in Afrika bijna al hun invoerheffingen te doen schrappen op producten uit de EU. In veel ACP-landen maken die heffingen bijna 40 procent van de staatsinkomsten uit. Op die manier dreigen de EPA’s veel instellingen in Afrika machteloos te maken, schrijft Taubira.

Volgens de Europese Unie bieden de nieuwe handelsakkoorden de ACP-landen de kans hun export naar de EU op te drijven. Ook de EU moet zich immers aan de vrijhandelsafspraken houden. Maar volgens Taubira vormen de strenge EU-normen inzake voedselveiligheid “nog efficiëntere handelsbelemmeringen dan invoerheffingen.”

Recht op voedsel



De Franse politica vindt ook dat ACP-landen het recht moeten krijgen de handel in landbouwproducten niet te liberaliseren; alleen zo eerbiedigt de EU volgens haar het recht van arme landen om hun bevolking te voeden. Verder schrijft Taubira dat “nieuwe onderwerpen” als de bescherming van investeringen, mededingingsbeleid en overheidsopdrachten van de onderhandelingsagenda moeten verdwijnen. Wat volgens Taubira tot slot absoluut niet kan, is de toekenning van Europese ontwikkelingshulp afhankelijk maken van de ondertekening van de nieuwe handelsakkoorden.

Frankrijk bestelde het rapport ter voorbereiding van zijn voorzitterschap van de Europese Unie, dat op 1 juli begon. De Franse president Nicolas Sarkozy kreeg het rapport van 191 pagina’s al midden juni, maar het is nog niet openbaar gemaakt of officieel overgemaakt aan de Europese Unie.

Franse diplomaten hadden zich eerder al laten ontvallen dat de Europese Commissie, die de EPA-onderhandelingen leidt, zich te hard opstelt. De commissie wil dat de ACP-landen minstens 80 procent van hun invoerheffingen schrappen, maar Franse diplomaten pleiten voor een minder verregaande liberalisering   

Tot dusver hebben nog maar 35 ACP-landen een voorlopige versie van de partnerschapsakkoorden ondertekend, al had de EU als deadline 31 december 2007 vooropgesteld. De gesprekken lopen dit jaar gewoon door, en EU-ambtenaren geloven dat de kans groot is dat er ook volgend jaar nog zal worden onderhandeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.