Zuid-Azië slaat handen ineen tegen klimaatverandering

India, Pakistan en zes andere landen uit Zuid-Azië gaan de komende drie jaar samenwerken om de gevolgen van de stijging van de zeespiegel, de toename van zware cyclonen en het afsmelten van de gletsjers in de Himalaya tegen te gaan. Later deze maand zetten ze daar ook een gemeenschappelijk fonds voor op. Ze hopen dat de rijke landen dat fonds mee spijzen.
De milieuministers van Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, de Malediven, Nepal, Pakistan en Sri Lanka, de acht lidstaten van de regionale organisatie SAARC, raakten het vorige week in Dhaka eens over een driejarig actieplan tegen de gevolgen van de klimaatverandering. De SAARC-landen gaan kennis, technologie en meetgegevens uitwisselen en willen ook samen investeringen aantrekken, opleidingsprogramma’s opzetten en waarschuwingssystemen ontwikkelen. Het is het eerste concrete samenwerkingsinitiatief van de SAARC op dit terrein.

Zuid-Azië dreigt bijzonder zwaar getroffen te worden door de klimaatverandering, waarschuwt Fakhruddin Ahmed, de voorlopige regeringsleider van Bangladesh. Volgens het IPCC, het VN-expertenpanel over de klimaatverandering, kan Bangladesh door de stijging van de zeespiegel tot een derde van zijn landoppervlakte verliezen. In India en Pakistan kunnen overstromingen dan weer belangrijke landbouwgebieden min of meer permanent onder water zetten. “Miljoenen van onze burgers kunnen gedwongen worden voorgoed te verhuizen. Dat zijn geen wilde prognoses, het zijn voorzichtige voorspellingen die gebaseerd zijn op rigoureus wetenschappelijk onderzoek.”, zegt Ahmed.

De natuur zelf snoerde de sceptici in de regio de afgelopen tijd de mond. In 2007 kregen Bangladesh en delen van India te maken met twee enorme overstromingen. De cyclonen Sidr in november 2007 en Nargis in april dit jaar richtten nog meer verwoestingen aan.

Hulp van rijke landen



De SAARC-landen zetten in op onderlinge samenwerking, maar ze willen ook de rijke landen op hun verantwoordelijkheid wijzen. De Bengalese regeringsleider Ahmed vindt dat de acht landen samen druk moeten zetten op de industrielanden opdat die hun uitstoot aan broeikasgassen sneller terugschroeven en bijkomende hulp vrijmaken om arme landen te helpen zich aan te passen aan het veranderende klimaat.

Bangladesh heeft zelf 30 miljoen taka (279.000 euro) uitgetrokken voor de strijd tegen de klimaatverandering, een symbolisch bedrag in het licht van de uitdagingen. “Het is maar een begin”, zegt adjunct-milieuminister Raja Devashish Roy. “We proberen veel meer geld naar Bangladesh te doen stromen.” Later deze maand praten de SAARC-landen op een top in Colombo over het Zuid-Aziatisch Fonds voor de Klimaatverandering dat ze daartoe willen opzetten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.