'Europese vissers moeten weg uit Westelijke Sahara'

Juristen stellen in een advies aan de Europese Unie dat Europese vissers niets te zoeken hebben bij de Westelijke Sahara, een gebied dat door Marokko bezet is.
In 2005 werd een overeenkomst gesloten tussen de Europese Unie (EU) en Marokko, maar anders dan werd afgesproken, profiteren de inheemse Sahrawi’s niet van die overeenkomst, stellen de juridische adviseurs van het Europese Parlement. Zij pleiten voor een “schikkingsprocedure” waarbij de Sahrawi’s alsnog de vruchten kunnen plukken van de overeenkomst. Als er niets verandert, zou het Europese schepen verboden moeten worden zich op te houden in de zone van 200 zeemijl voor de kust van de Westelijke Sahara.
De uitvoerende arm van de Europese Unie, de Europese Commissie, ontkent echter dat er problemen zijn met de overeenkomst. Een woordvoerder stelt dat de activiteiten van Europese schepen in een transparante en gecontroleerde omgeving plaatsvinden, en dat de EU geïnvesteerd heeft in de regio. “De Europese vloot lost een deel van zijn vangst in Marokko, inclusief in havens in de Westelijke Sahara. Dat heeft een positieve invloed op de plaatselijke economie.”

Duurzame visserij


Marokko, dat de Westelijke Sahara bezette nadat de Spaanse kolonisators er in 1974 vertrokken, krijgt in totaal 144 miljoen euro voor de overeenkomst van vier jaar die in 2007 inging. Volgens de adviseur van het Parlement mag Marokko dit geld volledig naar eigen goeddunken uitgeven, hoewel het akkoord officieel stelt dat het geld naar “verantwoorde en duurzame visserijpraktijken” moet gaan.
Sahrawi Aicha Dahane, een vluchteling die in Groot-Brittannië woont, zegt dat haar niet bekend is dat tijdens de onderhandelingen over het contract in de Westelijke Sahara iemand geconsulteerd is. Ook zegt ze niets gehoord te hebben over Sahrawi’s die werk vonden dankzij de implementatie van het akkoord.
Sara Eyckmans van Western Sahara Resource Watch, zegt dat de Europese Commissie tot nu toe geen enkel bewijs heeft kunnen leveren dat de Sahrawi’s baat hebben bij het akkoord. “Dat vinden we teleurstellend en schokkend.”
Volgens haar schendt het akkoord ook het internationaal zeerecht, dat stelt dat er niet gevist mag worden in wateren die niet door een specifiek land geclaimd zijn. Hoewel Marokko de Westelijke Sahara claimt, zou dat niet gebeurd zijn met de aangrenzende wateren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.