Afghaanse politie bakt er weinig van

De Afghaanse politie wordt alom gezien als corrupt, agenten zouden amper in staat zijn raak te schieten en ze overlijden dubbel zo vaak als Afghaanse soldaten en NAVO-militairen. De Amerikaanse regering investeerde in de afgelopen acht jaar 7 miljard dollar (5,1 miljard euro) in trainingen en salarissen en vraagt zich af waarom de resultaten uitblijven.
Sommige antwoorden zijn duidelijk: Afghanistan is een van de armste landen in de wereld, met veel analfabetisme en een serieus drugsprobleem. Eén op de vijf politierekruten test positief op drugs en minder dan één op de tien kan lezen en schrijven. Het gerucht gaat dat de taliban dubbel zoveel betalen als de regering, waardoor ze veel kandidaten afhouden van een baan bij de politie.
Een ander antwoord kwam uit een deze maand verschenen onderzoek door twee Amerikaanse overheidsorganen. Het rapport, met als titel ‘DOD Obligations and Expenditures of Funds Provided to the Department of State for the Training and Mentoring of the Afghan National Police’, stelt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken op geen enkele manier gecontroleerd heeft of de ingehuurde particuliere trainingsbedrijven, die 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro) kregen, hun werk in Afghanistan goed deden.

Slecht verantwoording


DynCorp’s International Police Training Programma, gerund vanuit Fort Worth in Texas, sleepte de meeste contracten in de wacht. Het bedrijf, met een jaarlijkse omzet van 3,1 miljard dollar (2,3 miljard euro), gaf in de jaren negentig ook trainingen in Bosnië en in 2003 in Irak.
Het werk van DynCorp in Kaboel begon in 2003, ongeveer twee jaar na de val van de Taliban. In 2004 werd het uitgebreid, toen het ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht gaf tot de bouw van zeven regionale opleidingscentra. Ook werden, verspreid over Afghanistan, dertig politieadviseurs aangesteld.
Dit initiële contract werd in augustus 2005 vervangen door een aantal nieuwe contracten, waaronder DynCorp 782 gepensioneerde Amerikaanse politieagenten en ongeveer 1.500 man ondersteunend personeel in Afghanistan heeft. Deze contracten liepen eind januari af, maar ze werden verlengd tot eind maart.
Het inhuren van trainers is duur: elke uitgezonden politieagent verdient een salaris dat zes keer hoger ligt dan in de Verenigde Staten en vijftig keer hoger dan het salaris van een Afghaanse agent. Veel experts, inclusief de auteurs van het nieuwe rapport, zetten vraagtekens bij het sturen van Amerikaanse politieagenten, veelal afkomstig uit kleine plaatsen in de VS. Zij vragen zich af of deze agenten - die hun rekruten kunnen leren hoe ze handboeien moeten gebruiken en hoe ze de verkeersregels moeten handhaven, in staat zijn de Afghanen de juiste vaardigheden bij te brengen om te functioneren in een oorlogsgebied.
De auteurs van het rapport wijzen er ook op dat de prestaties van de trainers niet gemeten worden en dat het ontbreekt aan een goede verantwoording van het bestede geld. Ongeveer de helft van de goedgekeurde facturen die door de onderzoekers werden gecontroleerd, bevatten fouten. Daarnaast zou veel door de VS verstrekt trainingsmateriaal, inclusief elektronica en geweren, verdwenen zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.