Europees Parlement niet welkom in Marokko

Het Europees Parlement verklaarde vorig jaar dat Europese visserij in de Westelijke Sahara illegaal zou zijn wanneer de oorspronkelijke Sahrawi bewoners niet geraadpleegd worden. Een delegatie van het Europees Parlement wil naar het bezette gebied om te kijken of dat ook daadwerkelijk gebeurt, maar Marokko belet dat.
In 2005 werd er een overeenkomst gesloten tussen de Europese Unie en Marokko waardoor Europese vissers toegelaten worden in Marokko (FPA, Fisheries Partnership Agreement). De overeenkomst verklaart dat visserij kan “in de wateren die onder de soevereiniteit of jurisdictie van het Koninkrijk Marokko”.
Daar knelt het schoentje, want valt de Westelijke Sahara dan onder deze overeenkomst of niet? Marokko bezette het gebied in 1975 en bestuurt het grotendeels als de rest van het Marokkaanse territorium. Hoewel de Westelijke Sahara volgens het Internationaal Gerechtshof een bezetting is, liet de EU Marokko zelf beslissen of er door de EU ook gevist mocht worden in de Westelijke Sahara.

Juridisch advies


Juristen stelden in een advies aan de Europese Unie in februari 2010 dat Europese vissers niets te zoeken hebben bij de Westelijke Sahara. Zij vermeldden dat in de overeenkomst van 2005 afgesproken werd dat de oorspronkelijke Sahrawi’s voordeel moeten halen uit de overeenkomst en er ook over geraadpleegd moeten worden.
De juristen zeggen dat de Sahrawi’s noch geraadpleegd worden, noch de vruchten plukken van de overeenkomst en pleiten voor een schikkingprocedure. Hierdoor zouden de Sahrawi’s wél voordeel uit de overeenkomst halen en geraadpleegd worden. Als ook daadwerkelijk blijkt dat de Sahrawi’s niet geraadpleegd worden, dan is de Europese visserij illegaal en in strijd met het internationale recht, verklaarde de Juridische Dienst van het Europees Parlement.

Bezoek Europese delegatie ‘niet opportuun’


De Europese Commissie ontkende in februari nog dat er problemen zijn met de overeenkomst en zegt dat de activiteiten in een transparante en gecontroleerde omgeving plaatsvinden. Ook de plaatselijke economie van de Westelijke Sahara zou volgens de EU een positieve invloed ondervinden doordat de Europese schepen een deel van zijn vangst lost in havens van Marokko en Westelijke Sahara.
In december 2009 diende het Europees Parlement wel al een aanvraag in om Marokko te bezoeken, met als doel te kijken hoe de overeenkomst tussen de EU en Marokko met betrekking tot visserij werd uitgevoerd. Pas een half jaar later (juni 2010) kreeg de delegatie van het Europees Parlement een officieel antwoord van Marokko. Zij vinden dat de timing van het bezoek ‘niet opportuun’ is, zo meldt Western Sahara Resource Watch (WSRW).

Reactie delegatie


Isabella Lövin, parlementslid en delegatielid, begrijpt de beslissing van Marokko niet. ‘Het is jammer dat de Marokkaanse autoriteiten het Europees Parlement de mogelijkheid niet geeft om de feiten te plaatse vast te stellen. Het is de perfecte gelegenheid om te bewijzen dat de Sahrawi’s voordeel ondervinden van de overeenkomst, zoals de Europese Commissie beweert. Dit is heel jammer en tegelijkertijd ook een beetje raar’, aldus Lövin.
Volgens Sara Eyckmans van (WSRW) is de afwijzing van Marokko geen verrassing. ‘De controversiële overeenkomst ligt al enkele maanden onder vuur. Vooral nadat de Juridische Dienst van het Europees Parlement eind 2009 verklaarde dat er geen bewijs is dat de Sahrawi’s voordeel ondervinden.’
Western Sahara Resource Watch laat op zijn website ook weten dat het Europees Parlement begin dit jaar al aan Marokko vroeg om een rapport op te stellen waaruit de impact blijkt van het FPA op de Sahrawi’s. De deadline voor dat rapport was begin april, maar ook op die vraag is Marokko nog niet ingegaan volgens WSRW.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.