EU en ACP - Cancun revisited

Dat de meningsverschillen tussen Noord en Zuid over de Doha-ronde nog niet bijgelegd zijn, zal vanaf donderdag blijken uit de onderhandelingen tussen de ACP-landen en de Europese Unie. Net als tijdens de Wereldhandelstop in Cancun zorgt het thema van de vrijhandel tot een patstelling tussen Noord en Zuid. Aan de EU om de impasse te doorbreken met toegevingen, vinden de Europese ngo’s.



Er breken cruciale maanden aan voor de ACP, een groep van 79 landen uit Afrika, de Cariben en de Stille Zuidzee die goede handelsrelaties wensen te onderhouden met hun voormalige Europese kolonisatoren. De groep van voormalige kolonies moet de voorkeurshandel met de EU in overeenstemming brengen met de regels van de Wereldhandelsorganisatie. De bedoeling is om Economische Partnerschappen (EPA’s) uit te werken, akkoorden die de handel conform de WHO-regels maken.

Donderdag wordt de (één jaar oude) eerste fase van de onderhandelingen afgerond, maar net als bij de WHO-onderhandelingen, raken rijk en arm het niet eens over de thema’s die op tafel liggen. Het enige waar beide partijen het over eens zijn, is dat de nieuwe akkoorden de armoede moeten terugdringen én dat ze de ACP-landen langzaam in de wereldwijde economie moeten inschakelen.

Maar de verzoening van vrijhandel en armoedebestrijding blijkt een moeilijke zaak. Het raamakkoord dat tegen donderdag moet afgesloten worden, raakt maar niet rond. De Europese Unie weigert tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de ACP-landen, zoals een snelle afbouw van de landbouwsubsidies. Binnen de ACP-landen heersen er grote meningsverschillen over de wenselijkheid van lagere invoertarieven en quota.

Eurostep, een netwerk van onafhankelijke ontwikkelings-ngo’s, zegt dat veel ACP-landen niet klaar zijn voor ongebreidelde handel met een economische reus als de EU. Een sterkere concurrentie tussen Europese en ACP-bedrijven is onmogelijk zolang openbare voorzieningen en infrastructuur ontbreken. Het Europese landbouwbeleid kan de landbouwers in de ACP uit hun eigen markt kegelen als de tarieven en quota verdwijnen, waarschuwt Simon Stocker, de directeur van Eurostep. Meer dan de helft van de 79 ACP-landen behoren tot de minst ontwikkelde landen ter wereld.

Als deze week geen akkoord wordt bereikt, waarschuwt het secretariaat van de ACP, zullen de ontwikkelingslanden veel zwakker staan. Vanaf volgende week worden de gesprekken tussen de EU en de ACP opgebroken in regionale groepen. Tegen december 2007 moeten de EPA’s in kannen en kruiken zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.