Economie verdringt Irak als grootste kopzorg Amerikanen

De Amerikanen maken zich steeds meer zorgen over de stijgende olieprijzen en de economie en geloven steeds minder in een militaire oplossing voor hun problemen. Dat blijkt uit een peiling over het vertrouwen van het Amerikaanse publiek in hun buitenlandse politiek van de VS die woensdag verscheen in het invloedrijke tijdschrift Foreign Affairs.
Het aandeel mensen dat de oorlog van Irak als het voornaamste probleem voor de buitenlandse politiek van de VS beschouwt, daalde de voorbije zes maanden van 29 tot 19 procent. In dezelfde periode van oktober 2007 tot maart 2008 steeg het aandeel mensen dat de economie als de grootste uitdaging ziet van 3 tot 11 procent. De economie komt daarmee na de Irakoorlog op de tweede plaats, nog voor de strijd tegen het terrorisme.

Zeven op tien van respondenten zeiden bovendien dat ze zich “ernstige zorgen maken” over de stijgende energieprijzen, 16 procent meer dan een half jaar geleden en meer dan de 56 procent die wakker ligt van de impact van de Irakoorlog. Vier op tien Amerikanen maakt zich ook zorgen over het feit dat de VS veel schulden hebben in het buitenland, wat er opnieuw op wijst dat economische thema’s een belangrijke rol gaan spelen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november.

Geen wapens maar woorden



De peiling bestond uit ruim honderd vragen die werden voorgelegd aan een duizendtal volwassenen. Ze laat ook zien dat het vertrouwen in de militaire macht aan het slabakken is. Bijna 70 procent zei dat de regering in de strijd tegen het terrorisme meer economische en diplomatieke druk moest proberen uitoefenen. Slechts 23 procent ziet heil in een forser militair optreden.

Die trend kan in het nadeel spelen van senator John McCain, die naar alle waarschijnlijkheid de Republikeinse kandidaat wordt voor de race naar het Witte Huis. McCain neemt inzake buitenlandse politiek een standpunt in dat nauwer aansluit bij dat van de ‘haviken’, de ijzervreters die vooral het begin van het politieke mandaat van huidig president George Bush hebben beïnvloed.

“Ik denk dat de kandidaten hun visie op buitenlandse politiek nog onvoldoende hebben gecommuniceerd naar de kiezers”, zegt Daniel Yankelovich, de voorzitter van het bureau Public Agenda dat de peiling organiseerde. “Als het ooit zover komt dan kan de harde houding van McCain in zijn nadeel werken, tenminste als de Democraten een manier vinden om zijn positie te counteren.”

Volgens Yankelovic gaat de bezorgdheid verder dan ongerustheid over de hoge olieprijzen. “Vaker dan een paar jaar geleden leggen de Amerikanen het verband tussen energiepolitiek en nationale veiligheid.” Zes op tien bevraagden zei dat de veiligheidssituatie van de VS er “flink zou op vooruitgaan” als het land minder afhankelijk wordt van olie. 53 procent van de mensen vond dat het beleid van president Bush op dat vlak tekortschoot.

Media



Yankelovic sluit ook niet uit dat de veranderende attitude te maken heeft met de berichtgeving in de media. De laatste zes maanden was er heel wat minder nieuws uit Irak en haalde vooral nieuws over olie en grondstoffen de voorpagina’s. “De basishouding van de mensen blijft echter dezelfde”, zegt de opiniepeiler. 65 procent van de mensen zegt voorstander te zijn van een terugtrekking van de Amerikaanse troepen, onmiddellijk (21 procent) of binnen het jaar (44 procent).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.