'Diplomatieke garanties tegen foltering waardeloos'

Steeds meer Europese landen leveren terreurverdachten uit aan landen waar systematisch gefolterd wordt. Dat druist in tegen hun verdragrechtelijke verplichten, argumenteert Human Rights Watch (HRW). De diplomatieke garanties die ze met dergelijke landen afsluiten, blijken in de praktijk waardeloos.





Landen die geloven dat diplomatieke afspraken folteringen voorkomen doen ofwel aan wishful thinking ofwel gebruiken ze die garanties als schaamlapje voor hun eigen medeplichtigheid, concludeert HRW. De mensenrechtengroep onderzocht het wedervaren van gevangenen die werden uitgeleverd in het kader van dergelijke garanties. Het rapport ‘Still at Risk’ is duidelijk: diplomatieke garanties kunnen folotering niet stoppen. De praktijk moet afgeschaft worden.

De VS en ook steeds meer Europese landen repatriëren mensen die verdacht worden van terrorisme naar landen als Egypte, Syrië, Oezbekistan en Jemen, waar foltering een gangbare praktijk is. Dat is strikt verboden door het internationale recht. Onder meer het Verdrag tegen Marteling verbiedt uitlevering aan landen waar gemarteld wordt.

De ‘diplomatieke garanties’ werden in de VS in het leven geroepen om die verplichtingen te omzeilen, stelt het rapport. Toen de Amerikaanse autoriteiten grote aantallen gevangenen begonnen uit te leveren, klonk het dat er voorafgaandelijk duidelijke garanties waren afgesproken. In steeds meer gevallen werden de verdachten gemarteld, stelt het rapport.

Ook Europa begint de tactiek toe te passen. De Britse premier Tony Blair sloot op 10 augustus een akkoord met Jordanië met diplomatieke garanties over de behandeling van terreurverdachten die het wil repatriëren. De Jordaanse inlichtingendiensten, cipiers en agenten misbruiken nog steeds gevangenen. Door van Jordanië een aparte behandeling te vragen, erkent Londen dat ook, zegt Joe Stork van de Midden Oostenafdeling van HRW. Groot-Brittannië is van plan om ook met Egypte en Algerije dergelijke akkoorden af te sluiten.

Ook de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over de afbrokkeling van het recht op bescherming tegen marteling. Op 4 augustus stemde ze een resolutie tegen uitleveringen waarbij dat recht geschonden wordt. De enige tegenstem kwam van de VS. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.