Crisis in Pakistan verergert

De militaire operaties tegen de taliban in Malakand en Waziristan zorgen voor terreinwinst voor het leger, maar ook voor toenemende ellende voor de meer dan 2,5 miljoen interne vluchtelingen en voor aanhoudend stedelijk geweld.
  • Gie Goris Vluchtelingenkamp in Mazdoorabad Gie Goris
Bij de jongste zelfmoordaanslag –donderdag in de garnizoenstad Rawalpindi– viel tot nu één dode (de aanslagpleger) en een veertigtal gewonden, waarvan er vijf in kritieke toestand verkeren. De aanslag bevestigde nog eens dat de taliban en hun militante bondgenoten overal kunnen toeslaan waar ze willen, schijnbaar niet gehinderd door de vermenigvuldiging van checkpoints en militaire controles. Het Pakistaanse leger meldt bijna dagelijks overwinningen op de taliban in Malakand, waar de operatie, na de verovering van de centra, nu gericht is op het uitkammen van de bergen.
Terwijl de militaire operatie in Malakand haar derde maand in gaat, is het leger intussen op begonnen met een zeer actieve aanval op de eigenlijke operationale basis van de Pakistaanse talibanleider Baitullah Mehsud, Zuid-Waziristan. Volgens politiek analyst Abbas Rashid kan het Pakistaanse leger zo’n dubbel front wel aan, al zou dat beter lukken als India meer troepen zou wegtrekken uit de grensregio, zodat Pakistan een deel van zijn toepen kan verplaatsen van de oostelijke grens naar de noordwestelijke interne conflicten.
Daniel Merkey van de Amerikaanse think tank Council on Foreign Relations, vreest echter dat de aanval op het hartland van Mehsud te vroeg komt en de poging om de taliban in Malakand echt te verslaan in de weg zou kunnen lopen. Een indicatie daarvan kwam eerder deze week toen een vredesakkoord uit februari 2008 met een andere talibanleider in Noord-Waziristan, Bahadur, opgezegd werd. Daardoor verdween met een klap de rugdekking die het Pakistaanse leger had in zijn strijd tegen Baitullah Mehsud. Eind mei vielen er meteen ook 23 doden bij een aanval van militanten op een militair konvooi in Noord-Waziristan.

Vluchtelingencrisis


De interne oorlog die zich uitbreidt, is intussen vooral slecht nieuws voor de meer dan 2,5 miljoen interne vluchtelingen. Pakistan staat aan het begin van het moessonseizoen, dat dit jaar zwaarder wordt dan normaal volgens de voorspellingen. Dat zal met name de ongeveer 15 procent vluchtelingen die in tentenkampen verbljven zwaar onder druk zetten. Maar ook de rest van de vluchtelingen, die opgevangen worden bij families in het noordwesten, maar ook in de grote steden, zullen het in dit seizoen niet makkelijker krijgen.
De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een nakend tekort aan medicijnen in de kampen, waardoor de kans op cholera, malaria en diarree nog groter wordt dan ze nu al is. De VN lanceerden een oproep voor 530 miljoen dollar steun voor Pakistans interne vluchtelingen, maar tot nu haalde de organisatie slechts 27 procent van dat bedrag binnen aan toezeggingen. Martin Mogwanja, humanitair coördinator van de VN in Pakistan, voegde daar aan toe dat de moesson er wel eens voor zou kunnen zorgen dat de gevraagde bedragen nog opgetrokken moeten worden, aangezien sommige kampen in overstromingsgevoelige gebieden waarschijnlijk geëvacueerd en verplaatst moeten worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.