Creatief protest in Rusland

In de aanloop naar de Russische presidentsverkiezingen volgende maand hebben de anti-Poetinactivisten nieuwe manieren gevonden om te protesteren. In Siberië zetten ze bijvoorbeeld minidemonstraties in scène met Legofiguren.

De huidige premier en presidentskandidaat Vladimir Poetin van de partij Onafhankelijk Verenigd Rusland stuit de laatste maanden op hevig protest in zijn land. Onder meer verkiezingsfraude en een gebrek aan persvrijheid liggen aan de basis van de betogingen.

Anti-Poetinbetogers komen niet enkel op straat met slogans, maar kiezen de laatste tijd ook voor een creatiever protest. Ze ensceneren bijvoorbeeld straatbijeenkomsten met kleine speelgoedpoppen en voeren onaangekondigde straatoptredens op.

Legaal?

De Siberische politie heeft al een onderzoek gevraagd naar de legitimiteit van de recente demonstraties in de stad Barnaul. Dat schrijft ook de Britse krant The Guardian. Tal van kleine poppen, zoals Lego- en South Parkfiguren, met slogans worden opgevoerd in zogenaamde miniprotesten. Studente Luydmila Alexandrova vertelt in de krant dat ze de poging van de autoriteiten om de vrije mening te beknotten absurd vindt. Maar volgens adjunct-politiecommissaris Andrei Mulintsev gaat het wel degelijk om een onwettige, publieke demonstratie.

De bevolking wil met de minidemonstraties protesteren tegen een demonstratieverbod van de autoriteiten. Ook Ruslandspecialist Olaf Koens heeft het op zijn blog over de betogingen. Hij voegt toe dat het bij temperaturen van gemiddeld 25 graden onder nul ook erg koud is om lang buiten te staan.

Foto’s en muziek

Ondanks de beknotte persvrijheid, brachten enkele creatievelingen ook een reeks provocerende beelden uit. Een anonieme artiest bewerkte bijvoorbeeld een foto van de voormalige Libische dictator Khadaffi met het hoofd van premier Poetin.

Het protest beperkt zich niet enkel tot de gewone burger, ook muziekgroepen zijn creatief. Zo verspreidt de Russische rockband Robkaf online bijvoorbeeld het lied “Our madhouse is voting for Putin.”

Kunstoorlog

Sommige activisten zijn veel radicaler in het protest en richten zich tot extremere acties. Het kunstcollectief Voina (Russisch voor oorlog) werd al gearresteerd voor radicale en – bij momenten – gewelddadige acties tegen het Russische regime. De groep duwde in het verleden al onder meer politiewagens om en gooide Molotovcocktails.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.