Jordanië verhoogt elektriciteitsprijs na problemen met gasbevoorrading

Jordanië kondigde aan de prijs voor elektriciteit vanaf februari te verhogen. Het zegt dat te doen omwille van een groeiende afhankelijkheid van duurdere brandstof en het miljardenverlies door de vele onderbrekingen in de gasaanvoer vanuit Egypte.

Jordanië is genoodzaakt de elektriciteitsprijs te verhogen omdat het meer brandstof moet invoeren ter compensatie van de – bij momenten gebrekkige – Egyptische gasaanvoer, zegt Ahmad Hayasat die het gereglementeerde overheidsorgaan leidt. Die gasbevoorrading zorgt voor bijna tachtig procent van de elektreitsvoorziening.

Jordanië heeft het voorbije jaar erg geleden onder de problemen met de gaspijpleidingen uit Egypte. De kosten voor de import van energie zouden al met minstens zestig procent gestegen zijn.

De explosies van de pijpleiding zorgden al regelmatig voor een onderbreking van gasbevoorrading gedurende enkele weken. Volgens de krant Egypt Independent waren er sinds de val van president Mubarak al elf aanslagen op gasleidingen naar Jordanië en Israël. Voorbije zondag was er nog een hevige explosie in de Noordelijke Sinaï van Egypte, maar dat kwam door een gaslek, zegt het Egyptische gastransportbedrijf Gasco.

Grote impact

De elektriciteitsprijs stijgt om te beginnen met negen tot zeventien procent, afhankelijk van het verbruik. Volgens de Jordaanse instelling die de energietarieven vastlegt, treft de maatregel consumenten die maandelijks meer dan zeshonderd kilowattuur verbruiken. Slechts een minderheid van de bevolking zou een dergelijk verbruik per maand hebben, zegt de instantie. Niet alleen de huishoudens worden getroffen, ook het gezamenlijke elektriciteitstarief stijgt met acht tot vijftien procent en grote industriebedrijven zullen hun factuur ook de hoogte zien ingaan.

Lobbygroepen uit de zakenwereld en de industrie zijn fel gekant tegen de maatregel omdat het volgens hen de competitiviteit in de export negatief zal beïnvloeden.

Ten slotte moet de prijsverhoging ook het begrotingstekort verminderen. Het afgelopen jaar steeg dat tekort omwille van verhoogde voedingssubsidies en bevroren gasolieprijzen om eventuele onrust in de regio te vermijden.

Niet toereikend

Volgens Jordaanse beambten zijn deze maatregelen nog steeds niet voldoende om de volledige kost van de energiebevoorrading te dekken. De Jordaanse minister van Energie, Kutaiba Abu Qura, onderhandelde vorige maand in Doha, de hoofdstad van Qatar, over een mogelijke centrale voor vloeibaar, natuurlijk gas in de haven van Aqaba. De minister wil zo de import van gas uit Qatar vereenvoudigen. Volgens sommigen zou dat wel nog verschillende jaren kunnen duren alvorens dat er werkelijk komt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.