,,Corruptie houdt miljoenen mensen in armoede gevangen”

Arme mensen blijven het grootste slachtoffer van corruptie door ambtenaren en politici. Tien jaar na het “Inter-Amerikaanse verdrag tegen corruptie” dat door 33 Amerikaanse Staten is aanvaard, hebben strenge wetten nauwelijks beterschap gebracht. Experts pleiten voor “sterke en onafhankelijke instellingen”.
„Corruptie houdt miljoenen mensen gevangen in armoede.” Dat zegt Huguette Labelle, de Canadese voorzitster van Transparency International (TI), dat begin deze week op een symposium in de Venezolaanse hoofdstad Caracas de tiende verjaardag herdacht van het Inter-Amerikaanse verdrag tegen Corruptie (IACAC). Dit verdrag werd, op voorstel van Venezuela, op 29 maart 1996 door 33 landen van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) aanvaard.
Het IACAC was het eerste internationale akkoord dat de strijd tegen corruptie aanbond. Het verplichtte de politieke partijen onder meer om beleidsstandaarden te aanvaarden voor een “correcte, eervolle invulling van publieke functies” en wetten uit te vaardigen om corrupte overheidsfunctionarissen streng te kunnen bestraffen.
Tien jaar na datum oogt de balans echter mager. Volgens de corruptie-index van Transparency International is Haïti – het armste land op het Amerikaanse continent – het meest corrupte land (plaats 163). Ecuador en Venezuela volgen op een weinig eervolle 138ste plaats. Chili en de Verenigde Staten zijn de beste leerlingen van de Amerikaanse klas, op een gedeelde twintigste plaats.

“Corruptie ondermijnt democratisch bestel”


De voorbije jaren heeft Labelle al meermaals gewaarschuwd voor de gevaren van verrijking en corruptie door ambtenaren. Corruptie ondermijnt het democratische bestel en hoe meer de overheid corrumpeert, hoe groter de armoede in het land is, zegt ze.
Labelle haalde onder meer het – anonieme – voorbeeld aan van een land, waar het gemiddelde gezinsinkomen 250 dollar per maand bedraagt, maar de mensen 40 procent van hun inkomen moeten uitgeven aan steekpenningen en omkoperij om hun kinderen naar school te kunnen sturen, om in het ziekenhuis te worden opgenomen, of om een zaak te mogen starten.
Deze week nog veegde ze gastland Venezuela de mantel uit, een land dat vandaag vier keer meer inkomsten haalt uit olie in vergelijking met het einde van de jaren negentig. Bij zijn aantreden beloofde president Hugo Chavez te vechten tegen “inefficiënt bestuur, bureaucratie en corruptie”, maar volgens Labelle legt hij de waarschuwingen van het TI steeds naast zich neer.

“Schaamteloze proporties”


„In Latijns-Amerika nemen omkoperij en administratieve fraude schaamteloze proporties aan”, zeggen de Argentijnse advocaat Carlos Manfroni en de activist Carlos March. „Het IACAC is een nuttig middel, maar we moeten niet lichtgelovig zijn: het is een politiek akkoord, dat ondertekend is door politieke leiders die zelf in corruptie verwikkeld zijn, zoals de voormalige Argentijnse president Carlos Menem.”
Wat de strijd tegen corruptie echt nodig heeft, zijn sterke en onafhankelijke instellingen en een betere bewustmaking en opvoeding op school. „Het is noodzakelijk om verhalen te vertellen over hoe mensen het slachtoffer worden van corruptie”, zegt Labelle.
March gaat nog verder. „Het volk moet opnieuw betrokken worden bij de transformatie van de staat”, zegt hij. „We moeten de instellingen van de politici teruggeven aan het volk, aan wie het toebehoort. De ngo’s moeten hun handen vuil maken, berekende risico’s nemen en aan de politiek deelnemen, om zo de logica van het politieke bestel beter te begrijpen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.