Condoomgebruik blijft gevaarlijk laag

Amper een kwart van de 1,5 miljard condooms die India jaarlijks produceert, wordt gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. Met de rest worden onder meer lekkende daken gerepareerd of geweerlopen tegen stof beschermd, zo blijkt uit recent onderzoek. Aids kan de komende jaren uitgroeien tot een nationale ramp in India, maar de NACO, de overheidsdienst die de plaag moet terugdringen, werkt slecht. Dat is de conclusie van een officiële evaluatie die vorige week bekend werd gemaakt.



De National AIDS Control Organisation (NACO) heeft de voorbije vijf jaar amper 46 procent uitgegeven van de meer dan 300 miljoen dollar die ze ter beschikking had. De resultaten van veel NACO-programa’s zijn bovendien ondermaats, schrijven de diensten van de Comptroller and Auditor General (CAG) in een evaluatierapport dat in juli aan het Indiase parlement werd overgemaakt maar pas nu publiek werd gemaakt.

Aids wordt een groot probleem voor India. De NACO schat dat het aantal seropositieven in India gestegen is van 3,5 miljoen in 1998 tot ongeveer vijf miljoen nu. Er zijn nog meer alarmerende trends. Zo blijken steeds meer zwangere vrouwen besmet.

De NACO blijkt niet opgewassen tegen die uitdaging. Volgens de evaluatie van de CAG gaat het ondermeer fout met programma’s die het gebruik van condooms moeten bevorderen, de verbetering van de behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen en de uitvoering van studies om de ontwikkeling van de plaag in India nauwkeurig te volgen.

In India wordt bijna 85 procent van de HIV-besmettingen toegeschreven aan onveilige seks. Maar tot hiertoe kan de NACO nog geen overtuigende resultaten voorleggen van pogingen om het condoomgebruik op te krikken. De NACO kreeg al in 1992 via een krediet van de Wereldbank 84 miljoen dollar in handen om rubbertjes populair te maken in India. Daarna volgde nog meer geld. De verspreiding van gratis condooms via verscheidene deelstaatinstellingen die daarvoor door de NACO gefinancierd worden, steeg van 52 miljoen exemplaren in 1999 tot meer dan 90 miljoen in 2003. Geen indrukwekkend cijfer gelet op het Indiase bevolkingstotaal, en zeker niet omdat bekend is dat veel condooms niet gebruikt worden bij het liefdesspel. Volgens onderzoeken van de onafhankelijke Opinion Research Group bedraagt het condoomgebruik in India zelfs bij een risicogroep als prostituees niet meer dan 25 procent.

Volgens de evaluatie van de CAG schieten ook de meer dan 300 speciale gezondheidsposten die vanaf 1992 werden opgericht om seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) te behandelen, tekort bij de verspreiding van condooms. Er bestaat een nauw verband tussen het optreden van soa’s en de verspreiding van aids. Slechts een derde van de soa-gezondheidsposten heeft voldoende opgeleid personeel in dienst, en de meeste posten worden slecht bezocht en hebben weinig condooms en belangrijk geneesmiddelen in voorraad. Uit de evaluatie van de CAG blijkt dat slechts een vijfde van de bevolking op de hoogte is van de samenhang tussen soa’s en hiv-besmetting. Daaruit wordt afgeleid dat de NACO ook zwaar tekort schiet op het vlak van voorlichting.

De NACO had de voorbije jaren veel geld te beschikking voor bewustmakingsprogramma’s, maar die middelen warden niet verstandig gebruikt. De instelling produceerde in 2001 bijvoorbeeld twee versies van een 13-delige tv-serie die het taboe en de onwetendheid rond aids moesten doorbreken – een versie in het Hindi waarmee op de plattelandsbevolking werd gemikt, en een Engelstalige versie voor kijkers in de steden. Het hele project kostte een half miljoen dollar. Volgens een impactstudie die in 2002 werd uitgevoerd door het Centre for Media Studies, was het bereik zwaar teleurstellend. Voor een deel was dat de wijten aan de keuze voor ‘Zee News’, een kleine, private satellietzender. De CAG vraagt zich af waarom de serie niet werd ondergebracht bij andere zenders die meer mensen bereiken. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.