Coalitie in de maak in Westkaap

De Democratische Alliantie (DA), Independent Democrats (ID) en Congress of the People (COPE) zijn coalitiegesprekken begonnen in Westkaap. Ondertussen lijkt het ANC, met meer dan 12 miljoen stemmen geteld, op een twee derde meerderheid af te stevenen.
  • Diederik De Mezel Aanhangers van de Democratische Alliantie Diederik De Mezel
Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van presidentskandidaat Jacob Zuma heeft bjina 67% van de kiezers achter zich gekregen. De definitieve resultaten zullen zaterdag bekend zijn, want in enkele grote gebieden, zoals Soweto, zijn de stemmen volgens de Britse omroep BBC News nog niet geteld.

Coalitie in de maak


Westkaap is de enige provincie in Zuid-afrika waar het ANC geen meerderheid haalt. De Democratische Alliantie van Helen Zille ligt er aan de leiding met ongeveer 49% van de stemmen, het ANC volgt op de tweede plaats met 32% van de stemmen en COPE haalt de derde plaats. ID haalt amper 5% in Westkaap.
Nadat de verkiezingsresultaten in Westkaap vorm kregen reikte Zilla meteen de hand naar ID en COPE. Ze wil kunnen samenwerken met andere partijen, ondanks het grote overwicht dat haar DA haalde in Westkaap.
Patricia de Lille van ID zegt niet op de onderhandelingen te willen vooruit lopen, maar dat haar partij op lokaal vlak zo veel mogelijk coalities wil aangaan. Mosiuoa Lekota van COPE maakte enkele maanden geleden al bekend geen problemen te hebben om met de Democratische Alliantie een coalitie aan te gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.