Chinees hst-netwerk groeit tegen lichtsnelheid

Zuid-China wil tegen 2012 5000 kilometer hst-verbindingen klaar hebben. Tussen 2012 en 2015 moeten daar nog eens evenveel kilometer bij komen. Ook in de rest van China gaan de komende jaren steeds meer snelle treinen rijden.
De nieuwe hst-treinen in het zuiden van China zullen volgens het nieuwsagentschap Xinhua Guangzhou, Shenzen en andere groeisteden in de welvarende Parelrivierdelta verbinden met de zakencentra Hongkong en Macao.
Het goederenvervoer en zeker het transport van passagiers per spoor zat de voorbije vijf jaar al sterk in de lift in Zuid-China. Door de hogesnelheidslijnen moet alles nog sneller en comfortabeler worden.
In maart maakte de Chinese regering al bekend dat het land tussen 2010 en 2012 in het hele land 9200 kilometer hogesnelheidsverbindingen in gebruik zou nemen. Belangrijke hogesnelheidslijnen die op stapel staan zijn Beijing-Sjanghai en Beijing-Shenzhen. Het totale hst-netwerk in China zou in 2012 13.000 kilometer lang moeten zijn en zou zowat de helft van het land bestrijken. Daarnaast zal China ongeveer 97.000 kilometer andere spoorverbindingen hebben.

Sneller en verder


Bekende bestaande hogesnelheidsverbindingen in China zijn die tussen Beijing en Tianjin en de in juli in gebruik genomen lijn tussen Sjanghai en Nanjing. Op die laatste verbinding rijden de treinen 350 kilometer per uur. Een ticket in tweede klasse tussen Sjanghai en Nanjing kost 146 yuan (17 euro). Het gemiddelde maandloon in Sjanghai bedraagt maar ongeveer 400 euro, maar tienduizenden gehaaste zakenmensen verdienen een veelvoud daarvan.
 
China heeft ook vergevorderde plannen om zijn hst-netwerk aan te sluiten op dat van West-Europa, via verbindingen die zeventien landen in Azië en Oost-Europa doorkruisen. Binnen tien jaar moet het mogelijk zijn in zowat twee dagen van Londen naar Beijing te sporen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.