Brazilië roept hele kust uit tot walvisreservaat

De Braziliaanse president Lula da Silva heeft de territoriale wateren voor de Braziliaanse kust uitgeroepen tot reservaat voor walvissen en dolfijnen. De kuststrook is achtduizend kilometer lang.
Brazilië volgt het voorbeeld van Chili, dat enkele maanden geleden hetzelfde deed met de eigen vijfduizend kilometer lange kust. Volgens de Braziliaanse vertegenwoordiger bij de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) José Truda Palazzo, wil Brazilië zo een duidelijke signaal geven dat het land zich inzet voor de bescherming van de walvis en bijdraagt aan de campagne voor een walvisreservaat dat de hele zuidelijke Atlantische Oceaan beslaat.
Die boodschap komt er temidden van gesprekken binnen het IWC om een jarenlang dispuut op te lossen tussen landen die aan walvisvangst doen en landen die daar tegen zijn. Het conflict draait onder meer rond quota voor traditionele gemeenschappen, het instellen van reservaten en de zogenaamde wetenschappelijke walvisjacht die Japan blijft uitvoeren.
In het Braziliaanse walvisreservaat wordt alle jacht op walvissen en dolfijnen verboden, maar kunnen er wel toeristische activiteiten ontwikkeld worden rond de dieren. Brazilië is sterk pleitbezorger om “whalewatching”, toerisme op basis van walvisobservatie, binnen het IWC te doen erkennen als een legitieme vorm van walvisbeheer. Daardoor zouden grote delen van de oceaan exclusief voor dat soort toerisme gereserveerd kunnen worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.