Jaaroverzicht oktober 2008: Nieuw geweld in Oost-Congo

Rebellen van Laurent Nkunda belegeren de Oost-Congolese stad Goma. België beslist in 2009 meer geld uit te geven aan ontwikkelingshulp.
  • Stefaan Anrys Vluchtelingenkampen in Oost-Congo Stefaan Anrys

Nieuwsterugblik


7 oktober: Vrouwland wint debuutprijs


Rachida Lamrabet heeft de Debuutprijs 2008 gewonnen met haar roman Vrouwland. Boek.be reikt jaarlijks de prijs ter waarde van 6.200 euro uit aan de beste Vlaamse debuterende romanschrijver.

10 oktober: Nobelprijs voor Ahtisaari


De voormalige president van Finland, Martti Ahtisaari, heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn inspanningen om verschillende internationale conflicten op te lossen.

17 oktober: Belgische hulp stijgt


Het bedrag van de Belgische ontwikkelingshulp zal in 2009 0,6 procent van het bruto binnenlands product bedragen, 22 procent meer dan in 2008. In de huidige economische context is dat geen geringe prestatie, geven de Belgische ngo’s toe, maar ze wijzen op enkele ‘one-offs’, eenmalige uitgaven die geen structurele verhoging van de middelen betekenen.

27 oktober: Regering schuldig aan slavernij


Een West-Afrikaanse rechtbank heeft de Nigerese regering schuldig bevonden aan het niet kunnen beschermen van een vrouw tegen slavernij. De zaak is een belangrijk precedent, niet alleen voor Niger, ook voor omringende landen.

29 oktober: Total gaat vrijuit


Het Hof van Cassatie in Brussel heeft beslist geen verder onderzoek te verrichten naar een klacht die vier Birmese vluchtelingen tegen oliegigant Total neerlegden. Volgens de Birmese vluchtelingen werkt Total samen met de militaire junta in Birma en is het bedrijf medeplichtig aan mensenrechtenschendingen.

29 oktober: Hevige gevechten in Oost-Congo


De weg tussen Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu en Rutshuru, 75 kilometer noordwaarts, is op enkele plaatsen aangevallen door de rebellen van Laurent Nkunda. Duizenden burgers vluchten naar Goma en hulpverleners worden geëvacueerd uit Rutshuru. Er sijpelen berichten binnen van plunderingen, verkrachtingen en moorden.  Bij de gevechten om de Oost-Congolese stad Kiwanja zijn misschien oorlogmisdaden gebeurd.

30 oktober: Bommenreeks in Assam eist 61 doden


Meer dan 15 bommen zijn in de Indiase noordoostelijke deelstaat Assam ontploft. De meeste hiervan in de hoofdstad Guwahati, maar ook andere steden werden geraakt. De dodentol staat al op 61, het aantal gewonden op minstens 340.

Cultuur: Heavy metal in Bagdad


Jens MollenvangerVrijdag 10 oktober toonde het Internationaal Filmfestival van Gent de Belgische première van Heavy Metal in Bagdad. De mix van oorlog, anti-amerikanisme, een apolitieke heavy metal band, Bagdad en de Iraakse vluchtelingengolf levert een documentaire op met de impact van een weekend Graspop op pakweg een uur film. MO* sprak met Mike, een jonge Irakees die fikser was voor de filmploeg toen die de gevluchte bandleden in Damascus opzocht.

Wereldblog: Blog Action day


‘Hippe, digitale reclameslogans flitsen me vanop de wolkenkrabbers tegemoet als ik uit de metro op Times Square stap. Het is er op dit avondlijke uur een drukte van jewelste. Shoppende mensen met armen vol tassen, toeristen die met open mond omhoog kijken, intussen poserend voor hun vakantiekiekjes, goed geklede zakenlui op weg naar huis. Bijna word ik naar de koopwaar in lichtgevende etalages gezogen en verleid door aantrekkelijke koopjes en solden. Tot een dakloze, zoekend naar iets eetbaars in een vuilnisbak, me wakker schudt. Dit mekka van consumptie kan niet bestaan zonder een minder fotogenieke tegenhanger’, schrijft Linde Jacobs vanuit New York naar aanleiding van de Blog Action Day 2008 over armoede

Uitsmijter: Miss Malawi komt op tegen armoede


Pilirani Semu-Banda/IPSPeth Msiska, de regerende schoonheidskoningin van Malawi, is opnieuw de boer opgetrokken. Ze wil geen tweede kroon, maar wel een zitje in het parlement. Samen met 424 andere kandidates profiteert ze van de steun van een campagne om meer vrouwen de Malawische politiek in te loodsen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.