Brazilianen worden almaar gelukkiger

De legendarische Braziliaanse levensvreugde is nu ook af te lezen aan de koude realiteit van de statistieken. Van de zogeheten BRICS-landen – de grote opkomende economieën Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – is de geluksindex in Brazilië het hoogst. Dat is vooral een gevolg van de dalende armoede.

De studie van het Centrum voor Sociaal Beleid van de Braziliaanse Stichting Getulio Vargas vergelijkt de sociaaleconomische prestaties van Brazilië met die van China, Rusland, India en Zuid-Afrika.

De BRICS-groep is goed voor meer dan de helft van alle armen ter wereld maar ontwikkelt zich zo snel dat ze tegen 2050 de meeste rijke landen zal hebben ingehaald.

De studie gebruikte in haar vergelijking de “geluksindex” van elk land, gebaseerd op internationaal onderzoek van Gallup (Gallup World Poll). Op een schaal van 0 tot 10 is de Braziliaanse geluksindex 8,7, die van Zuid-Afrika en Rusland 5,2 en die van China en India 4,5.

“We doen beter dan de andere landen”, zegt econoom Marcelo Neri, coördinator van het rapport. “Maar nog beter is dat Brazilië als enige BRICS-land vooruit is gegaan op de wereldrangschikking van geluk, van plaats 22 in 2006 naar plaats 17 in 2009.

Sociale vooruitgang

Niet het voetbal of carnaval maakt de Braziliaan almaar gelukkiger, wel de sterke sociale vooruitgang van de laatste tien jaar.

De studie onderzocht onder meer of de macro-economische groei in elk land weerspiegeld wordt in de portemonnee van de burger. Van 2003 tot nu, de periode van voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva, blijken bijna 50 miljoen Braziliaan uit de armoede te zijn geraakt.
“Het is alsof heel Spanje of heel Argentinië uit de armoede zou zijn geraakt en tot de middenklasse zou zijn toegetreden.”

Gezinsinkomen stijgt sneller

De cijfers laten ook zien dat de groeiende rijkdom beter verdeeld is. Dat blijkt onder meer uit het gezinsinkomen, dat in Brazilië gemiddeld 1,8 procent per jaar sterker steeg dan het bruto binnenlands product, terwijl die relatie in China net andersom is.

De laatste tien jaar steeg het inkomen van de helft van de armste Brazilianen met 68 procent, terwijl het inkomen van de 10 procent rijkste Brazilianen met nauwelijks 10 procent steeg. “De sociale ongelijkheid daalt in Brazilië, terwijl ze toeneemt in de andere BRICS-landen.”

Ondanks het optimisme en het “geluk” heeft Brazilië nog een lange weg af te leggen, zegt Nery: 24 miljoen Brazilianen hebben nog steeds geen deel aan de economische vooruitgang.

De studie van de Stichting Getulio Vargas werd uitgevoerd met de steun van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.