Bomen planten in betonjungle van Puerto Rico

Bij ‘natuur’ denken velen in Puerto Rico aan het El Yunque-regenwoud of de wereldberoemde stranden van het eiland. In de hoofdstad betekent ‘groen’ een ideale plaats voor een winkelpand, tankstation of parkeerplaats. En toch.

Hun ‘hoofdkantoor’ is niet veel meer dan een verzameling kiemplanten in potten op een veldje tussen Labiosastraat, de hoofdstraat van de Puertoricaanse hoofdstad, en de doorgang naar de wijk San Gerardo. Aan de overkant van de straat woont de Esteban González, de oprichter van het Arboretum van Cupey, een groep sinds 1999 in het sterk verstedelijkte zuiden van de stad 3.000 bomen heeft geplant.

Zijn werk is niet gemakkelijk, zegt de gepensioneerde González. Hij heeft continu te maken met tegenstand van de lokale overheid en zakelijke belangen. Vorig jaar dreigde de eigenaar van het perceel naast het onze, alle planten op een stortkar te dumpen en weg te brengen, zegt hij. De buurman voerde zijn dreigement niet uit, maar González is nog elke ochtend voor zonsopgang wakker om te zien of er geen ploeg ruimers bezig is.

De San Gerardowijk grenst aan de rivier Piedras. De oever van de rivier bestond lange tijd uit woekerend onkruid en zwerfafval. Hier besloot de lokale bevolking zelf de handen uit de mouwen te steken. Ze maaiden het onkruid en haalden alle rommel weg. Langs de rivier zijn nu een aantal tuinen aangelegd, allemaal zonder de steun van de overheid of stichtingen.

De bewoners in de omgeving vrezen echter dat deze tuinen vroeg of laat ook plaats moeten maken voor appartementencomplexen. De rivieroevers zijn publiek terrein, maar geregeld worden ze overgedragen aan projectontwikkelaars.

Verder stroomopwaarts is de Chiclanabeek te vinden, waar illegaal huizen werden gebouwd. Stroomafwaarts werd zonder vergunning een overheidsgebouw neergezet, waar nu het departement van Natuurlijke Hulpbronnen is gevestigd.

Eindelijk schiet ook de overheid de groene jongens te hulp. De Senaat van Puerto Rico nam recent een wet aanvoor uitbreiding van de ‘Ecocologische Corridor’, een al bestaande groene gordel in de stad. De nieuwe wet draagt bij aan onze pogingen om de weinige groene plaatsen en waterbronnen in de stad te behouden, aldus Basilio Santiago, woordvoerder van het Arboretum. (JS/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.