[blog] Lahore: Hot, hot, hot

Gie Goris is in Pakistan om een reportage te schrijven over de talibanisering van het land -of over de echte zorgen en dromen van de Pakistani’s. Verwacht meer blogbijdragen de volgende dagen.
  • Gie Goris Vrijwilligers zamelen hulp in voor vluchtelingen uit Swat Gie Goris
Lahore was vandaag haar vrijdagse zelf, met langere sluitingstijden voor de winkels in de namiddag, maar evengoed met zoveel drukte op de hoofdassen dat je licht suicidale neigingen moet hebben als je van de ene kant (de boekenwinkel)  wil oversteken naar de andere kant (het steegje met daarin het onder blauwe zeilen gevestigde “restaurant” waar meteen een lekker Punjaabs kippenbilletje geserveerd werd). De stad ziet er, met andere woorden, extreem normaal uit -al moet er even uitzondering gemaakt worden voor de temperaturen die gemiddeld boven de 40°C liggen -een hittegolf! Bij het binnenrijden van Lahore vannacht heb ik maar één met automatische geweren uitgeruste legertruck gezien, en dat was aan een legerkamp. Zo werkt een sterke guerilla blijkbaar: de militairen komen alleen hun bunkers uit om zichzelf te beschermen.
Toch is die normaliteit deels gezichtsbedrog van de bezoeker en zelfbedrog van de Lahorites. Er is namelijk niet veel “normaals” aan een land waar de VN de voorbije weken al meer dan 836.000 interne vluchtelingen registreerden, een land waar verschillende religieuze partijen -sommigen maken deel uit van de regeringscoalitie- zeggen dat de regering geen reden heeft om in de Swat-vallei militair op te treden tegen de Pakistaanse taliban, een land waar de paginas’s van de kranten gevuld worden met doodsberichten in de vorm van nieuwsberichten: gesneuvelde taliban, gesneuvelde soldaten, gesneuvelde Al Qaeda militanten…
En toch. Swat is ver van hier en zelfs Islamabad -het centrum van de Pakistaanse macht- is ver genoeg om vooral oog te hebben voor de eigen relatieve rust in plaats voor voor de veralgemeende chaos in het land. Ik heb een goed deel van de dag aan de telefoon gehangen om afspraken te maken en te bevestigen, en minstens twee van de gesprekspartners konden niet tot morgen wachten om hun frustratie te uiten over het negatieve beeld dat Pakistan in het buitenland heeft. De “international media” vertekenen de realiteit, klinkt het dan. Ter verdediging van mijn eigen tribe voer ik even het meinummer aan van het maandblad Newsline. niet international, dus, maar wel heel alermistisch. Newsline heeft een gemaskerde taliban op de cover, met als titel: Are we losing to the Taliban? Binnenin brengt het blad een heel uitgebreid dossier, met als bottom line: in het verleden heeft elk militair optreden tegen de taliban geleid tot een ruimere verspreiding van de militanten en in meer geloofwaardigheid voor hun opstand en hun versie van islamitisch recht.
Het meest verontrustend is misschien nog het interview met Syed Munawar Hasan, de nieuwe leider van de Jamaat-i-Islami, een van de oudste islamistische partijen uit de regio. Hij noemt het geweld dat de taliban gebruiken om hun beleid op te leggen in noordelijke districten ‘voetnoten, maar niet het boek zelf’.
Op een rond punt tegenover het parlementsgebouw van Punjab nog een korte babbel gedaan met enkele vrijwilligers die eten inzamelden voor de IDP’s (de Internally Displaced Persons). En op die manier kan je toch ook in zelfvoldaan Lahore niet buiten de harde realiteit van het land waar de stad middenin ligt. Eén berichtje in de krant nog om te illustreren hoe dramatisch de humanitaire toestand is: heel veel van de meer dan 800.000 vluchtelingen uit Swat en Buner zijn afgezakt naar lagergelegen gebieden, waar ze in tenten of geïmproviseerde optrekjes overleven -grotendeels zonder te kunnen rekenen op overheidssteun. [De krant van zaterdag heeft het zelfs over in totaal 1,7 miljoen mensen die intussen have en goed achtergelaten hebben.] De weerberichten voor de komende dagen voorspellen dat de temperaturen nog zullen oplopen, op sommige plaatsen tot 50°C. Dat zou voor de bergbewoners -die gewend zijn aan koele nachten en fris water- letterlijk dodelijk kunnen zijn als er niet massaal geholpen wordt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.