Biologisch voedsel helpt Zuid-Afrikaanse boeren uit dal

Zeven jaar geleden hadden boeren in het district Umbumbulu in Kwazulu-Natal in Zuid-Afrika moeite om te overleven. Door een herwaardering van hun producten op de biologische markt, veranderde dat.
De meer dan vijftig boerengezinnen in Umbumbulu konden een paar jaar geleden nauwelijks het schoolgeld voor hun kinderen betalen. De gewassen die ze verbouwden, waren slechts voor eigen gebruik. Na de oprichting van de Boerenorganisatie Ezemvelo (EFO) in 2001, veranderde hun leven drastisch. Sommige boeren hebben nu genoeg geld om hun kinderen aan de universiteit te laten studeren, voertuigen te kopen en hun welvaart zelfs te delen met de gemeenschap. EFO heeft inmiddels tweehonderd leden, waarvan 70 procent vrouwen.
Dr. Albert Modi, gewasdeskundige aan de Universiteit van KwaZulu-Natal, de initiatiefnemer van het project, zegt dat de biologisch geteelde gewassen de basis zijn voor het succes. De boeren hebben geen bijscholing nodig om te weten hoe dat moet. “Ze hebben hun gewassen altijd op natuurlijke wijze geteeld, zonder gebruik van kunstmest en pesticiden. Daarmee voldoend ze automatisch aan de criteria voor biologisch voedsel.”
De productiemethode van de boeren heeft ervoor gezorgd dat ze een belangrijke leverancier zijn geworden van een van de grootste detailhandelaren in Zuid-Afrika, Woolworths Holdings (niet te verwarren met het Britse Woolworths). Sinds vijf jaar leveren de boeren aan Woolworths en dat heeft grote invloed gehad in Umbumbulu. De bevolking heeft meer zelfvertrouwen gekregen en het levensonderhoud werd een stuk gemakkelijker. “Ze zijn erg trots op de kwaliteit van hun producten”, zegt Modi. De boeren hebben volgens hem “een nieuw doel, nieuwe hoop en zijn iets om hun toekomst op te bouwen.”
Katoenproductie
Een soortgelijk project ging van start in Beaufort West, in de regio Karoo in de provincie Westkaap. Bij dit project worden biologische kruiden geteeld voor de verse pesto-producten van Woolworths. Dit project, dat werd opgezet door Raad voor Wetenschappelijk en Industrieel Onderzoek (CSIR), is zijn experimentele fase voorbij en wordt binnenkort uitgebreid. Volgens Bernadette Brown, projectcoördinator bij CSIR, zal die uitbreiding voor tenminste tachtig nieuwe banen zorgen.
Woolworths importeert ook biologische groenten uit andere Afrikaanse landen, zoals Kenia, die verkocht worden onder hetzelfde motto, namelijk dat ze op duurzame wijze geteeld zijn en bijdragen aan het behoud van de natuur.
Het bedrijf investeerde kort geleden in commerciële, biologische katoenproductie in Zuid-Afrika. Het eerste veld wordt momenteel geoogst in de provincie Limpopo. Dit initiatief kwam nadat Woolworths zich in 2004 ging richten op de verkoop van kleding gemaakt van biologische katoen. In eerste instantie moest de daarvoor benodigde katoen allemaal geïmporteerd worden.
Woolworths is nu de op twee na grootste afnemer van biologische katoen, na grote Amerikaanse bedrijven als Wal-Mart en Nike. In Zuid-Afrika staat Woolworths bekend om gezond voedsel en kwaliteitskleding. De klanten komen vooral uit de blanke middenklasse en de groeiende zwarte middenklasse.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.