Beperking internettoegang blijft voorlopig uit

De Cubanen kunnen toch vrijer op het internet blijven surfen dan begin dit jaar was gevreesd. De Cubaanse regering wilde de toegang tot het web vanaf 24 januari beperken tot openbare instellingen en telefoonaansluitingen die in dollars betaald worden. Daardoor hadden in de praktijk in Cuba alleen buitenlanders nog van thuis uit op het internet gekund. Maar bronnen dicht bij de regering laten uitschijnen dat de regel ofwel helemaal niet zal worden uitgevoerd, ofwel in een verwaterde vorm. Te veel Cubanen verdienen hun brood via telewerken of hebben voor hun zelfstandige activiteiten thuis het internet nodig.




De geplande beperking van de internettoegang was door Cubaanse dissidenten en buitenlandse mensenrechtenorganisaties op luide kritiek onthaald. Zij zagen er een poging in om de bevolking de vrije toegang tot informatie te versperren.

Cuba telt ongeveer 175.000 pc’s die toegang geven tot het internet of lokale netwerken. Bijna 60.000 van die computers staan in scholen en andere onderwijsinstellingen. Pc’s in postkantoren en cybercafés kunnen meestal enkel gebruikt worden om e-mails te versturen en te ontvangen of het Cubaanse intranet te verkennen.

Cuba moet satellietverbindingen gebruiken voor zijn dataverkeer met de rest van de wereld - het eiland is niet aangesloten op de internationale glasvezelkabels die niet ver van zijn kust over de zeebodem lopen. Daardoor kost internetgebruik het land veel geld. De regering zegt daarom prioriteit te geven aan het openbare gebruik van het nieuwe medium. Alleen wie daarvoor in harde dollars betaalt, kan ook privé naar hartelust surfen.

Het Cubaanse ministerie van Informatie schat dat 40.000 Cubanen zich illegaal op het internet wagen. Ze gebruiken geleende of gestolen paswoorden. Die laatste zijn in Cuba te koop voor 30 dollar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.